Pivčeva: Sistem sledljivosti mesa v Sloveniji dobro vzpostavljen

0

Sistem varnosti in sledljivosti mesa v slovenski mesnopredelovalni industriji je dobro vzpostavljen, končni uporabniki pa so deležni varnih izdelkov, je danes v Celju ocenila kmetijska ministrica Aleksandra Pivec, ki je s predstavniki uprave za varno hrano obiskala obrat Celjske mesnine.

Kot je dejala Pivčeva, so si želeli v obratu Celjskih mesnin pogledati, kakšen je sistem sledljivosti mesa, in se seznaniti z vsemi postopki, ki zagotavljajo varnost od prihoda živali v klavnico do končnega izdelka, ko pride iz predelave.

Prav tako se je želela seznaniti tudi s postopki, ki jih vodi uprava za varno hrano s svojimi inšpekcijskimi službami. “Naš sistem sledljivosti mesa je dobro vzpostavljen in dobro deluje,” meni Pivčeva.

Glede sistema javnega naročanja je pojasnila, da zakonodaja na tem področju ni takšna, da daje prednost najnižji ceni, ampak je poudarek na najugodnejšemu ponudniku, ki ni nujno najcenejši.

Po besedah ministrice v sistemu javnega naročanja obstajajo mehanizmi za izbor kakovostnih izdelkov. Tako je denimo moč izdelke do 80.000 evrov vrednosti naročiti zgolj z naročilnico. V sistemu javnega naročanja pa imamo tudi do 15 odstotkov ekoloških izdelkov in do 15 odstotkov izdelkov iz sheme Izbrana kakovost. Poleg tega je v tem sistemu od 40 do 50 odstotkov lokalno pridelanih izdelkov.

Pivčeva ocenjuje, da sta sistem javnega naročanja in zakonodaja dobro naravnana, treba je le pregledati sistem in ugotoviti, ali so možne kakšne izboljšave.

Generalni direktor uprave za varno hrano Janez Posedi je danes znova zagotovil, da v Sloveniji ni spornega mesa s Poljske. Z vzorčenjem mesa nadaljujejo in če bodo ugotovili, da je kaj spornega, bodo o tem obvestili javnost.

Posedi je tudi dejal, da je sporna klavnica na Poljskem zaprta, strinjal pa se je z oceno ministrice, da je sledljivost mesa v Sloveniji ustrezno urejena.

Direktor Celjskih mesnin Izidor Krivec je dejal, da je Slovenija samooskrbna in da ne potrebuje mesa iz uvoza. Ocenil je, da je v sistemu javnega naročanja preveč uvožene hrane. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen