Pahor zaradi izjav v Bazovici pisal italijanskemu predsedniku Mattarelli

4

Predsednik republike Borut Pahor je danes italijanskemu predsedniku Sergiu Mattarelli poslal pismo, v katerem je izrazil zaskrbljenost v zvezi z “nesprejemljivimi izjavami visokih predstavnikov Italijanske republike ob dnevu spomina na žrtve fojb, ki želijo ustvariti vtis, da je šlo pri fojbah za etnično čiščenje”.

Ni prvič, da iz italijanske državne ravni slišimo zgodovinske ocene in politična stališča, ki med Slovenci vzbujajo ogorčenje in zaskrbljenost, je v pismu zapisal predsednik republike. “Vendar se mi zdi pomembno opozoriti, da se prvič na slabše spreminja evropski kontekst sožitja in enotnosti, v katerem postajajo take ocene in stališča še posebej zaskrbljujoča,” je zapisal in Mattarello pozval, naj ta razmislek sprejme z največjo mero pozornosti.

Kot je zapisal, sta sta z italijanskim predsednikom, kadarkoli sta doslej imela priložnost izmenjati poglede na pomen skupnega evropskega doma, menila, da je to največji obet za mir, varnost in blaginjo, nas in naših otrok. “Zato je toliko bolj pomembno, da zdaj midva, najini državi in oba naroda opazimo ta spreminjajoči se evropski kontekst rahljanja sožitja in sodelovanja in se na to odzovemo. V teh okoliščinah se je potrebno posebej potruditi za zadržanost od sleherne izjave ali ravnanja, ki ne prispevajo k poglabljanju medsebojnega spoštovanja in upoštevanja,” je zapisal predsednik.

Kot v pismu poudarja Pahor, sta z italijanskim predsednikom v zadnjih letih navezala odlične osebne stike, ki so pripomogli tudi k poglobitvi vsestranskega razumevanja in sodelovanja med državama. Ta naklonjenost in iskrenost pa Pahorju, kot je zapisal, nalagata, da mu po tej poti prenese zaskrbljenost v zvezi z omenjenimi izjavami.

“Čas pred drugo svetovno vojno, med njo in neposredno po njej je bil tragičen čas 20. stoletja. Močno je prizadel tudi slovensko italijanske odnose, fašizem neposredno Primorce. Zato smo v Sloveniji v luči vseevropske sprave in skupne evropske prihodnosti leta 2000 pozdravili sprejem končnega poročila o slovensko-italijanskih odnosih 1880-1956, ki ga je pripravila mešana slovensko-italijanska zgodovinsko-kulturna komisija,” je zapisal Pahor.

Predsednik države, kot je zapisal, z obžalovanjem ugotavlja, da so ugotovitve te skupne, slovensko-italijanske zgodovinske komisije v Italiji še vedno preslišane in neupoštevane: “Zato vas po tej poti prosim, da storite vse, kar je v vaši moči, da se odnos do tega poročila spremeni in ugotovitve upošteva.” (sta)

Št. komentarjev: 4
 1. bruh pravi

  po vsej EUropi je vsem jasno, da je nacifašizem=komunizmu, vsem…..ali si za demokracijo ali za totalitarne sistemsko mafijske zločinske režime..šarec kot predstavnik post-komunistične kučanove mafijske smrdeče oligarhije tega ne bo nikoli razumel, je nemogoče…….v EUropi pa je tole jasno…..za vse naše post-komunistične sistemsko mafijske LEVIĆARSKE smrdeče pra sce in svi nje ne….in niti ne bo…ker ta hinavski, ogabni smrdeči levićarski jugobalkanski GN OJ ve, da vse privilegije in vso legalno mafijsko oblast, ki jo še vedno ima v slovenistanu in seveda v tem primeru etnićno/ideološko totalno in totalitarno počiščeni RED istralandu, temelji na zverinskem KLANJU , pobivanju in preganjanju vseh motečih drugače mislečih …..v tem primeru domorodnih italijanov, ki so bili vsi izenačeni kot fašisti in torej so , kot v vseh totalitarnih režimih , morali biti iztrebljeni……nič novega v človeški krvavi zgodovini……ampak na koncu RESNICA pride vedno na dan….in je vsem jasno kako zverinsko NESTRPNI je slovenski levičar, kako opranoglav, kako enoumno vzgojen, kako mafijsko/volilno disciplinirano bitje vin kako sovražno vsakodnevno deluje……

  nimam pa dvoma, da bodo uvoženi rdeči iSStrani zelo jezni ,čeprav nihče ne bo povedal , koliko jih je lastni komunistični partijski oče zaklal ali dal pobiti, da imajo sedaj rdeči dedići obmorske vile in …….

  ajd….tako, je pa naj naši rdeči nestrpni pra sci in svi nje krulijo in cvil ijo…ampak, ker brez EU-ja in EUdavkoplačevalskega denarja ne bi imeli niti za vsakdanji burek, bodo lahko le zverinsko krulili in cvilili preko svojih rdečih komunajzerski slovenistanskih medijih in nič več….ajd…

 2. bruh pravi

  tito je bil, komunist, zločinec, mafijač, smrdeči jugobalkanski iztrebek….. njihovi smrdeči malikovalci bi morali , pa naj bo fajončka ali jurić, ali

 3. bruh pravi

  in spomnimo, da je pahor predsednik le zato, ker je bil zadnji predsednik komunistične mladine slovenije……če pa je potem moral v EU, ker se je njegov sistem zlomil in crknil kot stekla podgana, še ne pomeni, da je sprejel osnovne evropske kulturne vrednote in demokracije, ki je zaradi enoumne partijske vzgoje in izobraževanja NE more razumeti toliko manj sprejeti….ampak kot vsak nestrpni in hinavski post-komunistični levićar bo pa brez večji težav sprejel in si želel EU dobrin in €vrčkov….ajd…..slovenski levičar je pač tak….

 4. bruh pravi

  kako težko naši rdeči pra sci in svi nje izrečejo besedo KOMUNIZEM….besedo FAŠIZEM pa uporabljajo v vsakem drugem stavku, zanimo mar ne?…kakšne ogabni , nestrpni, SOVRAŽNI in smrdeči iztrebki…ni kaj…

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen