Pahor razpisal volitve v Evropski parlament, LMŠ nanje samostojno, SMC in SAB izviseli

4

Predsednik republike Borut Pahor je podpisal odlok o razpisu volitev poslancev iz Slovenije v Evropski parlament. Te bodo 26. maja, stranke pa bodo kandidatne liste lahko začele vlagati 25. februarja. Zdaj je že jasno, da skupne liste LMŠ, SMC in SAB ne bo, nakazuje pa se sodelovanje zgolj slednjih dveh. LMŠ odhaja na volitve samostojno.

Pahor je ob razpisu ocenil, da bodo to najpomembnejše volitve v Evropski parlament od leta 1979, ko so potekale prvič. Že dejstvo, da se bodo na letošnjih volitvah pomerili kandidati iz kar trikrat več držav kot pred štiridesetimi leti, po njegovem mnenju kaže na razsežnosti sprememb evropske skupnosti v zadnjih desetletjih.

Kot je dodal, je v tem času zamisel evropskega povezovanja doživljala vzpone in padce. “Toda v zadnjih letih je prišlo pri razvoju Evropske unije do resnega zastoja. Ta zastoj ilustrira tudi zmanjšana učinkovitost Evropske unije in posledično večje razočaranje Evropejcev glede skupnega doma,” je dejal Pahor. Zato se po njegovih besedah slišijo ideje o rahljanju povezanosti evropskih držav in vnovično vračanje v nacionalne okvire. To pa za Slovence in slovensko državo dolgoročno ne bi prineslo nič dobrega, je prepričan predsednik.

Zato je po njegovem mnenju prav, da Evropejci na volitvah s svojim glasom odločijo o nadaljnji usodi skupnega evropskega doma. “Zato so te volitve, ki utegnejo odločilneje usmeriti prihodnji razvoj Evropske unije, posebnega pomena,” je poudaril.

V tem smislu utegnejo tokratne volitve namreč nagniti tehtnico in določiti smer prihodnjega razvoja Evropske unije bodisi v smer večje in močnejše povezanosti v uniji bodisi v smer manjše in šibkejše EU, je prepričan Pahor, ki si bo, kot je napovedal, ob volitvah dovolil poudariti, kako pomembna je evropska ideja in kako pomembna je Evropska unija za naš nacionalni interes in vsestranske interese Slovenije.

Po njegovih besedah ne gre samo za to, da smo Slovenci ustanovitev lastne države povezali z evropsko idejo. “Gre za jasno spoznanje, da negovanje in razvoj skupnega evropskega doma zagotavljata mir, varnost in blaginjo, njegov zaton pa bi vse to ogrozil,” je poudaril Pahor.

Po zakonu o volitvah poslancev iz RS v Evropski parlament dan glasovanja določi predsednik republike, ki tudi razpiše volitve, pri čemer mora kot dan volitev določiti nedeljo ali drug dela prost dan v obdobju, ki ga določi pristojni organ EU.

Ker je slednji določil, da bodo volitve v državah članicah EU potekale med 23. in 26. majem, je v Sloveniji edini možni dan za izvedbo volitev nedelja, 26. maj.

Od 25. februarja pa bo že mogoče vlagati kandidatne liste. Kandidature je mogoče vložiti najpozneje trideseti dan pred dnevom glasovanja, torej najpozneje 26. aprila. Prav tako bo mesec pred volitvami stekla volilna kampanja.

Po sestanku vodstev treh strank, ki spadajo v politično skupino evropskih liberalcev (Alde), pa je postalo jasno, da bodo v LMŠ na volitvah nastopili samostojno, medtem ko bosta prvak SMC Miro Cerar in predsednica SAB Alenka Bratušek organom svojih strank predlagala, da oblikujejo skupno listo teh dveh strank.

Na sestanku, ki se je končal po pičlih 15 minutah, je predsednik LMŠ Marjan Šarec sporočil, da so se po tehtnem razmisleku odločili, da želijo biti sami kreator svoje usode.

Ob tem je Šarec v družbi poslancev in ministrov iz vrst LMŠ orisal dosedanjo pot stranke. “Vse, kar smo ustvarili, je plod našega odgovornega dela in nikomur nismo ničesar dolžni. V pol leta smo oblikovali listo za parlamentarne volitve, vmes pa poslušali vse sorte, da nimamo ljudi in programa, tudi sam sem bil deležen vseh sort napadov,” je spomnil in dodal, da si tega niso preveč jemali k srcu. Na volitvah so dobili 13 poslanskih mandatov. Tudi sestavljanje vlade je terjalo potrpljenje, politične spretnosti in kompromise, je dodal Šarec.

Evropske volitve so tako po njegovih besedah ponovno priložnost, da dokažejo, da zmorejo in da znajo, ob tem pa je je zatrdil, da ne gredo na volitve samostojno zgolj zato, ker bi bili prevzeti od javnomnenjskih anket, ki kažejo visoko podporo vladi in Šarcu.

Cerar in Bratuškova sta po sestanku povedala, da sta si sodelovanja želela, ker verjameta, da je liberalna zgodba za Evropo pomembna. Ker menita, da so lahko skupaj močnejši in bolj prepričljivi ter so sposobni doseči odličen rezultat, pa bosta v svojih strankah predlagala, da se na volitve odpravijo s skupno listo SMC+SAB.

Na vprašanje, ali bosta stranki k sestavi skupne liste morda povabili DeSUS, je Bratuškova odgovorila, da morata najprej ti dve stranki doreči določene tehnične stvari, so se pa že pogovarjali, da jim je v interesu k sodelovanju povabiti še koga. (sta)

Št. komentarjev: 4
 1. raft pravi

  Sami klošarji s kravatami.

 2. mirror pravi

  Spet boste poslali v Bruselj nekaj Šoltesov in Fajonk za zdraho.

 3. bruh pravi

  včeraj sta dva vnuka/vnukinja dveh zločinskih totalitarcev…..fašitka in komunist v EU parlamentu ogabno vedela…….naš levičar je seveda javno zagovarjal klanje, da pride do miru””, druga pa je nekaj cvilila….ogabna….
  ni kaj če imaš v genih zločinskost si pač tak……ampak, da kardeljevićev smrdeči vnuk seje toliko sovraštva in nestrpnosti v EUparlamentu v imenu “miru in strpnosti” moraš biti res naš jugoslovanski smrdeči ogabni, hinavski, LAŽNIVI pra sec..in verjemite mi, da mu bodo naši vedno nestrpni in vedno sovražni levičarji ploskali…..o tem ni dvoma…oni so pač taki….

 4. mirror pravi

  Boj za delo brez odgovornosti in za bajno plačo se začenja. Za matično državo jim ni niti malo mar.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen