Pahor: Delo Dežmanove komisije po mnogih letih družbeno sprejeto

0

Predsednik republike Borut Pahor se je danes sestal s predstavniki vladne komisije za reševanje vprašanj prikritih grobišč, ki jo vodi Jože Dežman. Ocenil je, da je delo komisije, kljub mnogim kritikam, po mnogih letih “postalo ne samo družbeno sprejemljivo, temveč tudi družbeno sprejeto”.

Kot so sporočili iz urada predsednika republike, je po treh letih uresničevanja zakona o prikritih vojnih grobiščih in pokopu žrtev mogoče ugotoviti, da je zakon omogočil učinkovito nadaljevanje dela pri odkrivanju in urejanju prikritih grobišč pa tudi izkop in pokop posmrtnih ostankov umorjenih.

Kot so dodali, so do konca leta 2018 raziskali 233 grobišč, od katerih so iz 129 opravili delen ali celoten prekop žrtev, v 104 pa so s sondiranjem potrdili obstoj človeških skeletnih ostankov. 162 grobišč so uredili v naravi.

Po Pahorjevem mnenju je iz doseženih rezultatov jasno, “da si člani komisije iskreno in po najboljših močeh prizadevajo, da bi se vprašanja prikritih grobišč lahko reševala tako, kot ga je zastavil zakon o prikritih vojnih grobiščih in pokopu žrtev”.

Komisija je predsedniku republike predstavila tudi nekaj težav, s katerimi se srečuje, ter zamisli, kako bi jih reševali, denimo z ustanovitvijo državnega zavoda za javna grobišča. Komisija je Pahorja seznanila s še nerešenim vprašanjem pokopa umorjenih Romov na pokopališču Žale v Ljubljani, so še sporočili iz urada predsednika republike. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen