Odbor DZ o domnevno spornem mesu

0

Odbor DZ za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano bo danes ob aferi z domnevno spornim poljskim mesom razpravljal o slovenski samooskrbi s hrano. Po ugotovitvah uprave za varno hrano trenutno v Sloveniji ni mesa iz sporne klavnice na Poljskem, je pa uprava odkrila salmonelo in ostanke zdravil v pripravku za kebab iz drugih poljskih obratov.

V NSi so v zahtevi za sklic nujne seje med drugim navedli, da so uvoženo meso in drugi izdelki v primerjavi z domačimi precej cenejši ter da na račun nizke cene, ki da je pri javnem naročanju največkrat edino merilo, “dobimo na slovensko mizo meso slabše kakovosti”.

Predlagajo, naj odbor vlado pozove, naj sprejme ukrepe za večjo samooskrbo ter pridelavo zdrave in kakovostne slovenske hrane, naj zagotovi, da bodo javni zavodi pri javnem naročanju hrane upoštevali pogoj certifikata Slovenska kakovost, ter naj sprejme ukrepe, ki bodo slovenske kmete spodbudili k obdelavi zemlje in večji proizvodnji in pridelavi hrane.

Sejo odbora so zahtevali v začetku meseca, potem ko je izbruhnila afera o spornih praksah v poljski klavnici Elkopol. Uprava za varno hrano je v dosedanjem nadzoru ugotovila, da v državi ni mesa iz te klavnice, je pa v nadzoru drugega govejega mesa, ki je prišlo iz Poljske, v nekaterih pripravkih za kebab ugotovila prisotnost salmonele in ostankov zdravila ketoprofen. Vsi rezultati analiz vzorcev mesa iz Poljske sicer še niso znani.

Ob aferi s poljskim mesom bo poleg tega danes Svet za varno hrano RS skupaj z resorno ministrico Aleksandro Pivec obravnaval delovanje sistema nadzora varne hrane v Sloveniji. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen