Nov razpis za gradnjo širokopasovnih omrežij bo objavljen v prvi polovici leta

0

Ministrstvo za javno upravo bo v prvi polovici leta objavilo nov razpis za sofinanciranje gradnje odprtih širokopasovnih omrežij (GOŠO) naslednje generacije, vreden 32 milijonov evrov. Proces se bo tako predvidoma nadaljeval še letos, je na današnji novinarski konferenci povedal minister Rudi Medved.

Kot so zapisali na ministrstvu, je gradnja odprtih širokopasovnih omrežij naslednje generacije in še posebej pokrivanje območij belih lis ena od prioritet vlade, da bi vsem državljankam in državljanom zagotovili enakopraven dostop do digitalnega sveta.

Tako bodo na ministrstvu po lanskih dveh neuspešnih razpisih, ko ni bil izbran noben izvajalec, letos ponovno objavili dopolnjen razpis GOŠO za sofinanciranje izgradnje.

Kot je pojasnil minister, je bilo ob njegovem prihodu na ministrstvo zaradi napak v razpisih nemogoče izbrati izvajalca, zato so se odločili razpisa dopolniti in ponovno objaviti. Tako pričakuje, da bo razpis pripravljen v prvi polovici leta, konec septembra ali v začetku oktobra pa bodo podpisali pogodbe z izvajalci, da se bo lahko proces izgradnje začel še letos.

Ob tem so se morali na ministrstvu spopasti še z nekaterimi starimi težavami, ki izhajajo iz prvih dveh razpisov za gradnjo širokopasovnih omrežij, ko so bile nosilke razpisov občine.

Medved je pojasnil, da so se minuli teden sestali s predstavniki občin oziroma konzorcijev, ki združujejo 13 občin, da bi rešili 6,5 milijona evrov vredno “navzkrižje tožb” med državo in občinami zaradi odvzetih evropskih sredstev za izgradnjo omrežij.

Po njegovih besedah so se dogovorili, da zadržijo sodne postopke vsaj za pol leta, da se dogovorijo o rešitvi. Kot je pojasnil, iščejo rešitev v smeri, da postane država solastnik zgrajenih omrežij v ustreznem sorazmernem deležu. A ker gre za zapletene primere, bo izvedba tega dogovora terjala nekaj časa in pravnih korakov, pa so pojasnili na ministrstvu. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen