Milijardna finančna injekcija za razvoj robotske dostave

0

Ameriško startup podjetje s področja robotske dostave Nuro je pridobilo milijardno finančno injekcijo. Z japonskim naložbenim skladom Softbank Vision Fund so se dogovorili za financiranje v višini 940 milijonov dolarjev, sredstva bodo namenili za nadaljnji razvoj tehnološke rešitve za avtonomno vožnjo in širitev poslovanja.

V podjetju Nuro s pomočjo strokovnjakov s področja robotike, umetne inteligence in računalniškega vida razvijajo programske in strojne rešitve za robotsko oziroma avtonomno dostavo blaga na lokalni ravni. Pri tem sodelujejo z lokalnimi partnerji, so sporočili iz podjetja.

Lani so v okviru svoje storitve razvili tudi lastno avtonomno dostavno vozilo, poimenovano R1, ki lahko brez voznika dostavlja najrazličnejše blago po naročilu, in sklenili partnerstvo z ameriško trgovsko verigo Kroger za dostavo nakupljenega blaga.

Poleg tega so licenco za svojo tehnologijo za avtonomno vožnjo podelili podjetju za avtonomne tovornjake Ike in v Arizoni vzpostavili pilotsko storitev za avtonomno dostavo, dostopno splošni javnosti.

Podjetje bo sveža finančna sredstva porabilo za širitev svoje dostavne storitve na nova območja, za dodajanje novih partnerjev, širitev svoje flote vozil za avtonomno dostavo, nadaljnji razvoj tehnologije za avtonomno vožnjo in kadrovsko krepitev. Naložba sicer potrebuje še odobritev regulatorjev.

Področje avtonomne vožnje v zadnjih letih doživlja hiter razvoj, lotevajo se ga tako največji svetovni tehnološki in avtomobilski giganti kot številna startup podjetja.

Prav minuli teden je investicijo v višini 530 milijard dolarjev pridobilo ameriško startup podjetje za razvoj tehnologije za avtonomno vožnjo Aurora Innovation, ki so ga ustanovili nekdanji zaposleni iz tehnoloških velikanov Google, Tesla in Uber.

Financiranje je zagotovil ameriški sklad tveganega kapitala Sequoia, pri čemer naj bi znaten del sredstev prispeval ameriški tehnološki velikan Amazon, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Aurora Innovation bo s svežimi sredstvi pospešil razvoj svoje tehnologije Aurora Driver, okrepil ekipi in razširil mrežo partnerstev. Že lani so napovedali strateško partnerstvo z avtomobilskim koncernom Volkswagen za razvoj avtonomnih vozil. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen