Michael Cohen kongresnim demokratom zagotovil dovolj materiala za nadaljevanje preiskav Donalda Trumpa

0

Nekdanji odvetnik Donalda Trumpa je v sredo v kongresu opisal podobo predsednika ZDA, ki je v skladu z vsemi doslej objavljenimi informacijami za vse, ki jih dejstva še zanimajo, in podal dovolj materiala za nadaljevanje preiskav ne le glede ruskega vpletanja v volitve leta 2016, ampak tudi drugih kršitev zakonov.

Cohen je v odboru za vladni nadzor predstavniškega doma kongresa predsednika opisal kot pokvarjenca, lažnivca, prevaranta in rasista, kar bi lahko kongresni republikanci s svojimi vprašanji in komentarji zavrnili, vendar so se osredotočili predvsem na uničevanje Cohenove kredibilnosti. Celo sam Cohen je med zaslišanjem opozoril na dejstvo, da mu nihče od republikancev ni zastavil nobenega vprašanja o Trumpu.

Na to je v komentarju za televizijo ABC opozoril tudi nekdanji Trumpov sodelavec Chris Christie. Noben republikanec ni skušal braniti predsednika pred obtožbami. To bi moralo skrbeti Belo hišo. Tudi znani odvetnik Alan Dershowitz, ki se je zameril svojim liberalnim kolegom, med katere je do začetka javnega zagovarjanja Trumpa spadal tudi sam, je menil, da Cohenova razkritja niso dobra za predsednika.

Cohen je bil od leta 2007 Trumpov odvetnik in deklica za vse. Ljubezni je bilo konec lani poleti, ko ga je zajela preiskava ruskega vpletanja v ameriške volitve leta 2016 na Trumpovi strani. Do takrat je Cohen zagotavljal, da se bo dal za Trumpa ustreliti, če je treba, Trump pa ga je označeval kot pokončnega in dobrega človeka.

Nato se je newyorški pravnik zlomil pod preiskavo in priznal razne kršitve zakonov, med drugim zakona o financiranju volilnih kampanj s plačilom pornografski zvezdi Stormy Daniels pred volitvami za molk o spolnem razmerju s Trumpom. Od lanskega poletja naprej je bil Cohen za Trumpa izdajalec in “podgana”, kar je v newyorškem in siceršnjem mafijskem oziroma gangsterskem žargonu opredelitev za osebo, ki sodeluje s policijo.

Republikanci so pred zaslišanjem želeli preložitev, ker je zanimanje za Cohenovo izpoved daleč preseglo zanimanje za vrh Trumpa s kolegom iz Severne Koreje Kim Jong-unom v Vietnamu, vendar pa so jih demokrati preglasovali. Argument o političnem zaslišanju je padel v vodo ob dejstvu, da je bilo predvideno že pred tedni, vendar so ga preložili zaradi Trumpovih javnih groženj Cohenu in njegovi družini.

“Dovolj je tega. Smo boljši, kot je to. Ko naš predsednik poda več kot 8000 zavajajočih izjav, je to šokantno. Jaz svojih otrok tega ne učim. Moramo se vrniti v normalo,” je dejal demokratski predsednik odbora Elijah Cummings iz Marylanda in posebej kritiziral Trumpa, ker je Cohena označil za podgano. Cohen gre v zapor za tri leta zaradi laganja in drugih kriminalnih dejanj za Trumpa in zase. Cummings je opozoril, da v zaporu sodelavcev policije ne gledajo naklonjeno.

Cummings je celodnevno zaslišanje Cohena sklenil z jeznim udarcem kladiva, kar je bil izraz razočaranja nad tem, kam so prišli, da se predsednik ZDA obnaša kot vodja mafije, kongresni republikanci pa mu držijo vrečo.

Skozi zaslišanje so skušali uničiti Cohenovo kredibilnost, vendar jim je odgovarjal, da je za svoje laži – laži v prid Trumpa – že bil obsojen in bo šel v zapor. Skušali so ga obsoditi, da bo sedaj služil denar s kakšnim filmom ali knjigo in Cohen jim je naravnost odgovoril, da se res dogovarja za pogodbo o knjigi.

Podobno je zavrnil sprožanje dvomov v dejstvo, da je plačal Danielsovi iz svojega žepa za molk, da ne bo škode za Trumpovo kampanjo. V dogovoru s Trumpom je plačal iz lastnega žepa, da ne bo nobene neposredne zveze s predsednikom, ki mu je potem denar vračal na obroke. V dokaz je pokazal kopijo enega od čekov. Na namige, da nima dokazov o tem, je Cohen ironično namignil, da Danielsovi verjetno ni plačeval iz dobre volje.

Cohen mora zaradi tega v zapor in v primeru, da se dokaže predsednikova vpletenost, ista usoda čaka tudi Trumpa, čeprav verjetno šele, ko zapusti položaj. Cohena so napadali, da je skrivaj snemal Trumpa glede plačila in je odgovoril, da je snemal zaradi tega, ker je Trumpa poznal. Ta na primer ni plačal izdajatelju National Enquirerja za intervju o spolnem razmerju s playboyevim modelom Karen McDougal, ki je dobila od rumenega časopisa 125.000 dolarjev.

Cohen je izrazil obžalovanje za svoja dejanja v imenu Trumpa, posebej pa mu je bilo žal prve dame Melanie Trump. “Za laganje prvi dami mi je najbolj žal. Ona je prijazna, dobra oseba in jo zelo spoštujem in tega si ne zasluži,” je med drugim dejal Cohen in svojo kredibilnost utrdil tudi s tem, da je odločno zavrnil govorice, da bi Trump kdaj tepel svojo ženo. “Poznam ga in vem, da tega ne bi nikoli storil,” je dejal.

Republikanci so v poskusih uničenja kredibilnosti Cohena povsem odpovedali, saj je sproti zavračal vse govorice in obtožbe na račun Trumpa, o katerih ni vedel nič, iz prve roke. Zavrnil je govorice o Trumpovem zunajzakonskem otroku, zavrnil je, da bi kaj vedel o razvpitem videoposnetku zabave s prostitutkami v Moskvi ali o Trumpovem sodelovanju z Rusi med kampanjo.

Je pa povedal, da je Roger Stone Trumpa obvestil o tem, da bo Wikileaks kmalu objavil kup elektronske pošte, ki bo škodovala demokratki Hillary Clinton, in Trump je dejal, da je to imenitno. Povedal je tudi, da je Trump vedel za srečanje sina in drugih iz kampanje z rusko pravnico poleti 2016, da dobi negativne informacije o Clintonovi. Trump je javno zanikal, da bi kaj vedel o Stonu in Wikileaksu ter o sinovem srečanju z Rusinjo.

Cohen je povedal, da ga je Trump od januarja do junija 2016 redno spraševal o poteku projekta gradnje stolpnice v Moskvi, javno pa je trdil, da z Rusijo nima nič. Projekt je po Cohenovih besedah padel v vodo iz enostavnega razloga – Trump je osvojil republikansko nominacijo in potem še volitve, česar naj ne bi pričakoval in je imel kampanjo le za dobro reklamo zase in za svoje posle.

Cohen glede sodelovanja z Rusijo ni imel veliko informacij, je pa imel informacije o svojem delu za Trumpa. Med drugim naj bi v desetih letih za šefa najmanj 500-krat grozil različnim osebam, od novinarjev do poslovnežev, s tožbami, da je grozil šolam, naj si ne drznejo objaviti njegovih ocen, da je varal lastno dobrodelno organizacijo, da je lažno prikazoval manj premoženja, da plača manj davkov, obenem pa je javno napihoval, kako bogat je.

Cohen je opisal, kako se je Trump z lažnim izgovorom o deformiranih stopalih izognil služenju v vojni v Vietnamu in se s tem zasebno redno hvalil. Opisal je njegove rasistične izjave, na koncu pa opozoril, da se Trump tudi v primeru poraza na volitvah leta 2020 ne bo mirno poslovil s položaja.

Predsednikove podpornike je posvaril, da jih čaka usoda, podobna njegovi, če ne bodo spregledali. Američane je opozoril, da jim je Trump od samega začetka pokazal, kakšen je, in nekateri še vedno ne verjamejo, da gre za sebičnega človeka, ki bo za zmago storil vse. “Ko je med kampanjo dejal, da se lahko sprehodi po 5. aveniji in strelja na ljudi, pa ga bodo še vedno podpirali, se ni šalil. Vi ga ne poznate. Jaz ga po desetih letih dela zanj poznam,” je dejal.

“V Trumpovi organizaciji je imel vsak nalogo, da zaščiti Trumpa. Vsak dan smo prihajali na delo in se zavedali, da bomo morali zanj lagati o tem ali drugem. To se sedaj dogaja celi državi in najbolj očitno tu v kongresu,” je republikanske kritike zavrnil Cohen in jih pozval, naj se spametujejo. “Pošilja sporočilo, da lahko dela, kar hoče, da je to njegova država. Postaja avtokrat,” je med drugim dejal Cohen. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen