Grabar-Kitarovićeva pisala Tajaniju zaradi spornih izjav o “italijanski Istri” in “italijanski Dalmaciji”

0

Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović je danes pisala predsedniku Evropskega parlamenta Antoniu Tajaniju zaradi njegovih izjav o “italijanski Istri” in “italijanski Dalmaciji”. Na te sporne besede je opozorila tudi italijanskega kolega Sergia Mattarello. Od Tajanija zahteva nedvoumno opravičilo.

V pismu Mattarelli je izpostavila, da je osupnila in razočarana, tako kot celotna hrvaška javnost. Izrazila je svoje globoko prepričanje, da je vsebina Tajanijeve izjave v nasprotju z dobrososedskimi odnosi med Italijo in Hrvaško ter tudi z mednarodnimi sporazumi.

Tajanijevo izjavo je označila za izrazito neprimerno in nesprejemljivo. Zavrnila je zgodovinski revizionizem in iredentizem kot absolutno nesprejemljiva. Obžalovala je, da izjava prav tako “oživlja duh ekspanzionističnih politik, ki so v prejšnjem stoletju povzročile veliko slabega na Hrvaškem in v Evropi”, so objavili v uradu hrvaške predsednice.

Grabar-Kitarovićeva meni, da Italija in Hrvaška kot članici EU ne moreta tolerirati takšnih izjav. Prepričana je, da si z Mattarello delita podobna prepričanja. Kot je dodala, Hrvaška želi z Italijo graditi in krepiti odnose v dobro svojih držav in narodov.

V ločenem pismu Tajaniju je zapisala, da je njegova izjava “globoko šokirala tudi celotno hrvaško javnost”. “Vaše besede so me tudi osebno prizadele, ker sem iz krajev, ki so bili v 20. in 30. letih prejšnjega stoletja, potem pa tudi med drugo svetovno vojno, pod italijansko fašistično okupacijo in v katerih so še zmeraj na vsakem koraku vidne sledi fašističnih zločinov.” piše Grabar-Kitarovićeva.

Kot je dodala, Tajanijeva izjava “zanemarja celoto zgodovinske resnice in žali vse hrvaške državljane, posebej tiste, ki še zmeraj nosijo boleče spomine na trpljenja članov svojih družin med fašistično okupacijo delov Hrvaške”.

Ponovila je, da je treba obsoditi vse totalitarizme in se pokloniti žrtvam fašističnih, nacističnih in komunističnih zločinov. Obžalovala je usodo vseh, ki so trpeli med in po drugi svetovni vojni ali pa so zaradi nasprotovanja komunističnemu režimu morali zapustiti Hrvaško.

Tako kot celotna hrvaška pričakuje Tajanijevo nedvoumno opravičilo, da bi popravili ogorčenje, ki ga je povzročila izjava, ter nadaljevali graditi konstruktivne dvostranske in evropske odnose, je sklenila. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen