Evropski poslanci danes o prihodnosti Evrope z italijanskim premierjem

0

Evropski poslanci bodo danes popoldne v Strasbourgu z italijanskim premierjem Giuseppejem Contejem razpravljali o prihodnosti Evrope. V Evropskem parlamentu vizijo italijanskega premierja za prihodnost unije napeto pričakujejo. Italija je namreč s svojimi stališči v zadnjem času v EU vse bolj osamljena.

Današnja razprava predsednika italijanske vlade z evroposlanci bo že 17. v nizu razprav o reformi unije z evropskimi voditelji.

Eno glavnih vprašanj, kjer Italija zadnje mesece vztraja pri drugačnih stališčih kot večina EU, so migracije. Tako Italija vztrajno zavrača vplutje ladij z rešenimi migranti v svoja pristanišča.

Rim in Bruselj sta bila kar nekaj časa na različnih bregovih tudi glede italijanskega proračuna. Po več tednih spora zaradi italijanskega predloga proračuna sta strani sredi decembra lani po več tednih dosegli dogovor glede predloga proračuna za prihodnje leto. Italija se je tako izognila postopku zaradi previsokega primanjkljaja.

V zadnjem času pa so se močno zaostrili tudi odnosi med Italijo in Francijo. Pariz je prejšnji teden veleposlanika v Rimu poklical na pogovore v domovino zaradi provokacij s strani voditeljev italijanske populistične vlade.

Vodja italijanske vlade, ki jo sestavljata desna Liga in populistično Gibanje pet zvezd, ima danes v Strasbourgu pred parlamentarno razpravo predvideni še ločeni srečanji s predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem ter s predsednikom Evropskega parlamenta, rojakom Antoniom Tajanijem. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen