Dr. Milan Zver v pismu Tajaniju: Zahtevamo umik vaših izjav, izrečenih v Bazovici

0

Dr. Milan Zver je skupaj z ostalimi slovenskimi in hrvaški poslanci iz Evropske ljudske stranke v skupnem pismu predsedniku Evropskega parlamenta Antoniu Tajaniju zahteval odločen umik besed, ki jih je Tajani izrekel v Bazovici in ga skupaj z vsemi poslanci povabil k skupnemu poklonu žrtvam vseh totalitarnih režimov.

V nadaljevanju objavljamo prevod pisma, ki so ga slovenski in hrvaški poslanci iz vrst Evropske ljudske stranke naslovili na predsednika Evropskega parlamenta Antona Tajanija.

Spoštovani predsednik Tajani,

spodaj podpisani poslanci Republike Hrvaške in Republike Slovenije iz  vrst Evropske ljudske stranke (EPP) v Evropskem parlamentu, ostro obsojamo Vašo izjavo z nedelje, 10. februarja 2019, v Bazovici, ob Dnevu spomina na žrtve fojb, kjer ste ob koncu vašega govora rekli: “Naj živi Trst, naj živi italijanska Istra, naj živi italijanska Dalmacija in naj živijo vsi italijanski izgnanci.” Vaša izjava je globoko prizadela državljane Hrvaške in Slovenije in je v nasprotju z duhom ter dolžnostmi funkcije, ki jih opravljate kot predsednik Evropskega parlamenta.

Vprašanje zmage nad fašizmom je civilizacijsko dejstvo, kot tudi poklon vsem nedolžnim žrtvam. Vendar ne smemo pozabiti, da moramo imeti enako sočutje tako do žrtev komunističnega nasilja kot do žrtev fašističnega nasilja.

Vaše izjave v Bazovici, ki jih obsojamo, so na žalost odprle dolgotrajne rane. Vaše izjave lahko razumemo tudi v luči teritorialnih pretenzij in revizionizma ter žal ne puščajo prostora za drugačno razlago. Zavedamo se, da vam je za vaše besede žal, vendar pričakujemo vaše jasno opravičilo in umik vaše izjave.

Menimo, da je zelo pomembno, da z Vaše strani odstranite vsako senco dvoma glede spoštovanja teritorialne integritete Hrvaške in Slovenije.  Zato vas, v imenu zgodovinske resnice, vabimo, da se nam pridružite pri obeleževanju krajev zločinov vseh totalitarnih režimov na Hrvaškem in v Sloveniji kot opozorilo, da se kaj takšnega nikoli več ne sme ponoviti. Hrvaška in Slovenija sta neodvisni in suvereni državi, medtem ko sta slovenska in hrvaški del Istre kot tudi hrvaška Dalmacija regije z dolgo zgodovino.

Mi, hrvaški in slovenski člani Evropske ljudske stranke v Evropskem parlamentu, smo zavezani k nadaljevanju dobrih sosedskih odnosov med Slovenijo, Hrvaško in Italijo.

Dubravka Šuica, HR EPP

Ivana Maletić, HR EPP

Željana Zovko, HR EPP

Ivica Tolić, HR EPP

Marijana Petir, HR EPP

Milan Zver, SLO EPP

Franc Bogovič, SLO EPP

Alojz Peterle, SLO EPP

Romana Tomc, SLO EPP

Patricija Šulin, SLO EPP

Pismo v izvirniku v angleškem jeziku je na voljo v priponki.

PDF icon letter_to_president_antonio_tajani.pdf

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen