Daimler lani s skoraj tretjino nižjim dobičkom

0

Nemški avtomobilski koncern Daimler je lani zabeležil 7,25 milijona evrov čistega dobička, kar je 29 odstotkov manj kot leto prej. Predvsem zahvaljujoč prodaji tovornih vozil je koncern uspel okrepiti prihodke za dva odstotka na 167,36 milijarde evrov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Daimler je lani prodal 3,3 milijona vozil, kar je dva odstotka več kot leto prej. Dobiček iz poslovanja je medtem padel za 22 odstotkov na 11,1 milijarde evrov.

“Lani se je Daimler soočil z hudimi izzivi,” je ob objavi poslovnih rezultatov dejal odhajajoči prvi mož koncerna Dieter Zetsche. Maja bo vajeti koncerna prevzel Ola Kaellenius, ki je doslej bdel nad razvojem Daimlerja.

Po poročanju dpa je na lansko poslovanje koncerna vplivalo več dejavnikov, ob dodatnih stroških in vpoklicih vozil tudi trgovinski spor med ZDA in Kitajsko. Letos naj bi se dobiček iz poslovanja in prihodki od prodaje malenkost okrepili.

Zetsche je še dejal, da s takšnimi poslovnimi rezultati niso in ne morejo biti zadovoljni, zato že pripravljajo različne ukrepe za boljše poslovanje. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen