Božji praznik luči: Kristjani s svečnico zaključujejo božični čas

0

Kristjani danes, 40 dni po božiču, obeležujejo svečnico, s katero se po cerkvenem koledarju zaključuje božični čas. Na praznik se spominjajo svetopisemskega dogodka, ko sta Marija in Jožef otroka Jezusa nesla v judovski tempelj. V Cerkvi je praznik povezan tudi z obnovo redovniških zaobljub.

Po takratni judovski postavi je morala namreč vsaka mati štirideseti dan po porodu sina odnesti v tempelj, tam darovati in se tako očistiti.

Na svečnico, imenovano tudi praznik luči, po cerkvah po stari navadi blagoslavljajo sveče, hkrati pa v Cerkvi praznujejo dan Bogu posvečenega življenja, ki so ga prvič obeležili leta 1997, v času papeža Janeza Pavla II. Na ta dan obnovijo redovniške zaobljube. Maše v ta namen bodo potekale v vseh škofijah.

Redovniki, ki se posvetijo posvečenemu življenju, se zaobljubijo k določenemu načinu življenja, odpovejo se življenju v družini oziroma poročenosti, zaobljubijo se uboštvu in pokorščini predstojnikom. Kot navaja poročilo Katoliške cerkve v Sloveniji za leto 2018, v Sloveniji deluje 12 moških in 17 redovnih skupnosti ter šest novih oblik redovništva. V letu 2017 je bilo v Sloveniji 764 redovnic in redovnikov, deset let prej pa 945.

Do svečnice naj bi verniki tudi odstranili božične jaslice.

S svečnico, za katero je sicer letos napovedano deževje, je povezano veliko ljudskih pregovorov. Eden izmed njih pravi, da “če je svečnica zelena, velika noč bo zasnežena“, spet drugi pa “Če na svečnico sneži, se že vigred (pomlad) oglasi“.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen