Avramopulos: Evropske volitve ne smejo paralizirati reforme azilne zakonodaje

0

Evropski komisar za migracije Dimitris Avramopulos je danes na neformalnem srečanju notranjih ministrov Evropske unije v Bukarešti poudaril, da kampanja pred evropskimi volitvami ne sme paralizirati prizadevanj za reformo azilne zakonodaje EU.

“Prihajajoče volitve nas ne smejo paralizirati,” je v izjavi za novinarje povedal Avramopulos. “Nasprotno, združiti moramo moči, pokazati močno politično voljo ter se premakniti naprej,” je dejal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Za reformo dublinske uredbe, ki predvideva, da mora prošnjo za azil obravnavati prva država, v katero vstopi prosilec, si prizadevajo že vse od leta 2016. Čeprav se je pritok migrantov po letu 2015, ko jih je v EU prišlo več kot milijon, krepko zmanjšal, Madžarska in nekatere druge vzhodne države še vedno nasprotujejo kvotam za prerazporeditev migrantov. Tako pri reformi azilne zakonodaje ni bilo večjih premikov.

Zaradi tega zastoja je italijanska populistična vlada že več ladjam z migranti, rešenimi v Sredozemskem morju, zavrnila vstop v svoja pristanišča. Ker vplutje zavrača tudi Malta, se morajo članice EU za vsako ladjo posebej dogovoriti, kako si bodo razdelile migrante.

“Ne moremo več računati na ad hoc rešitve, ko več deset migrantov obtiči na ladji na odprtem morju,” je glede tega danes povedal evropski komisar, pristojen za migracije. Države je pozval, naj končajo to igro, ki ogroža človeška življenja. Evropska komisija jih poziva k “začasni rešitvi”, s katero bi določili obveznosti posameznih držav ob izkrcanju migrantov.

Nemčija si prav tako želi “pomemben korak naprej k vzpostavitvi začasnega ad-hoc mehanizma za razdelitev” migrantov, rešenih na morju, je povedal državni sekretar na nemškem notranjem ministrstvu Stephen Mayer. Po njegovih besedah si Francija in Nemčija prizadevata za občutno razširitev kroga držav, ki so pripravljene sprejemati migrante.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen