Ameriški trgovinski pogajalci so se vrnili na Kitajsko

0

Ameriški pogajalci so se vrnili na Kitajsko, kjer začenjajo preliminarne pogovore v trgovinskih pogajanjih, ki bodo vrhunec dosegla v četrtek in petek, ko bosta prišla tudi ameriški trgovinski predstavnik Robert Lighthizer in finančni minister Steven Mnuchin. Če dogovora ne bo do 1. marca, bodo začele veljati višje ameriške carine.

Višje ameriške carine, ki bodo uveljavljene, če ne bo dogovora, bodo veljale za 200 milijard dolarjev kitajskih izdelkov, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Washington je namreč decembra za tri mesece prestavil uveljavitev višjih carin, ki naj bi se zvišale s sedanjih 10 na 25 odstotkov.

Ameriško delegacijo, ki jo na Kitajskem vodi Jefferey Gerrish, sestavljajo predstavniki kmetijskega, energetskega in trgovinskega sektorja. Gerrish sicer danes na Kitajskem novinarjem ni želel komentirati pogajanj.

Mednarodni denarni sklad (IMF) je že v nedeljo opozoril na negativne posledice, ki bi jih imele višje carine na kitajsko, kot tudi globalno gospodarstvo. “Ne vemo, kako se bo trgovinski spor končal, vendar vemo, da že sedaj negativno vpliva na trgovino in razpoloženje na trgih,” je dejala direktorica IMF Christine Lagarde.

Ameriški predsednik Donald Trump pa je v začetku meseca pozdravil “izjemen napredek” v pogovorih in “krasno” pismo kitajskega predsednika Xi Jinpinga, ki je izrazil upanje, da se bo sodelovanje nadaljevalo.

ZDA in Kitajska sta lani, potem ko je Trump zaradi domnevno nepoštenih trgovinskih praks Kitajske začel trgovinsko vojno, obojestransko uvedli višje carine na izdelke v vrednosti okoli 360 milijard dolarjev. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen