Za kilogram ribe je plačal kar 10.000 evrov: 278 kilogramskega modroplavutega tuna prodali za rekordnih 2,7 milijona evrov

0

Na novi ribji tržnici v Tokiu so danes na prvi dražbi za rekordnih 333,6 milijona jenov (okoli 2,7 milijona evrov) prodali velikanskega modroplavutega tuna, poročajo tuje tiskovne agencije.

Modroplavuti tun, ki je na Japonskem izredno priljubljen, sicer zaradi množičnega ribolova velja za ogroženo vrsto.

278 kilogramskega tuna so ujeli severno od največjega japonskega otoka Honšu, kjer je eno najbolj priznanih lovišč tun na Japonskem. Kilogram ribe je bil glede na doseženo ceno vreden kar 1,2 milijona jenov (približno 10.000 evrov).

Kupec 278 kilogramskega tuna je japonski “kralj tun” Kiyoshi Kimura, predsednik verige japonskih restavracij Sushi Zanmai. Tokratna cena je porušila rekord iz leta 2013, ko je prav tako Kimura na tradicionalni novoletni dražbi orjaškega tuna kupil za 155 milijonov jenov.

Tradicionalna ponovoletna dražba je tokrat potekala na ribji tržnici Toyosu, ki so jo v Tokiu odprli oktobra lani, potem ko so po 83 letih letih zaprli med domačini in turisti priljubljeno ribjo tržnico Tsukiji. Selitev tržnice je zamujala skoraj dve leti. Novo ribjo tržnico so namreč preselili na območje Toyosu, kjer je bila nekoč plinska elektrarna, poroča nemška tiskovna agencija dpa. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen