Vilfan, Kobal, zagate levih političnih trobil in usoda Tine Kosi

5

Piše: dr. Vinko Gorenak

Sam sebi pogosto zastavim vprašanje, kaj bi bilo….če bi bilo? Te dni odmevata dve aferi, afera Vilfan in afera Kobal. V primeru prvega gre za očitnega davčnega utajevalca, v primeru drugega pa za plagiatorja in goljufa. Ob tem imajo naši dominantni mediji seveda hud problem. Oba sta namreč etablirana in zaprisežena politična levičarja. Vilfan je dejansko v večji meri levi politični kameleon, Kobal pa zaprisežen, že žaljiv, skrajni levičar.

Zamislite si hipotetično situacijo, ki se nikoli ni zgodila in se seveda nikoli ne bo. V prispevek Bojana Požarja namesto imena Peter Vilfan vstavite ime Vinko Gorenak. Takoj za tem se vprašajte kakšne bi bile reakcije dominantnih medijev?

Zamislite si še eno hipotetično situacijo, ki se seveda ni zgodila in se seveda nikoli ne bo. V prispevek Reporterja namesto imena Boris Kobal vnesite ime Vinko Gorenak. Tudi v tem primeru se vprašajte, kakšne bi bile reakcije dominantnih medijev?

Na gornji dve vprašanji, si odgovorite sami, sam pa si predstavljam reakcije dominantnih medijev v obliki večdnevnih prvih in udarnih novic na nacionalni televiziji in na POP TV, ter seveda v levih političnih trobilih Delo, Dnevnik in Večer, ki bi me nekaj dni “rolali” na prvih straneh z velikimi črkami.

Toda nič od tega, kar bi se zgodilo meni v njunem položaju, se njima ni zgodilo. V primeru Vilfana so leva politična trobila molčala več dni. Nobeno od levih političnih trobil ni o zadevi Vilfan niti poročalo. Šele po več dnevih so leva politična trobila objavila nekakšen odgovor Vilfana, ki ga je poslal svojemu šefu Šarcu in nacionalni tiskovni agenciji. Po več dnevi, pa tudi Šarec še kar molči. Povsem mogoče je, da bodo leva politična trobila skušala zadevo Vilfan čim prej pozabiti in pomesti pod preprogo.

Situacija v primeru Kobala pa je zgolj na videz bolj transparentna in jasna, poudarjam zgolj na videz. Jasno in neodvoumno sporočilo vodje Slovenskega ljudskega gledališča Celje Tine Kosi, tudi leva politična trobila pač niso mogla spregledati in ignorirati, čeprav bi to najraje strorila. O plagiatorstvu in goljufiji Kobala so pač preprosto morala poročati. Toda nacionalna televizija je objavila celo prispevek v katerem se sklicuje na Teo Rogelj, prispevek pa v celoti relativizira plagiatorstvo. Nikoli do sedaj nisem razmišljal o tem, da neham plačevati RTV prispevek, sedaj pa o tem resno razmišljam.

V čem je torej razlika med menoj in Vilfanom ali Kobalom in poročanjem levih političnih trobil? Leva politična trobila od nacionalne televizije, ki jo plačujemo vsi, do POP TV, ki je nastala 15. 12. 1995, Dela, Dnevnika in Večera, pač opravljajo povsem enako nalogo, kot so jo imela v enopartijskem sistemu. Njihova naloga nekoč je bila ta, da so poročali tako, kot so si to želeli takratni oblastniki, to je bil edini pogoj za njihov obstoj. Današnja situacija pa je dejansko povsem enaka in poročanje levih političnih trobil je povsem enako le da so partijske oblastnike zamenjali z levimi političnimi spreobrnjenci, ki nam vladajo od leta 1993 (Demosovo vlado ne štejem v to) do danes z izjemo štirih let prve in leta druge Janševe vlade. In še odgovor na vprašanje v čem je torej razlika med Vilfanom, Kobalom in menoj? saj odgovor poznate, Vilfan in Kobal sta zaščiteni vrsti levih politikov, ki leva politična trobila morajo ščititi in braniti, jaz pa v to kategorijo pač ne sodim.

Še stavek ali dva o šefici celjskega gledališča Tini Kosi. Ne poznam je in pojma nimam ali sodi v levo ali v desno politično hemisfero ali pa nikamor. Očitno je le to, da sodi med poštene državljane. Moj poklon njenemu pogumu v zadevi Kobal. Toda ne vem, če se zaveda kaj za levo politično hemisfero, njeno spoštovanja vredno dejanje, sploh pomeni? Upam si napovedati, da je njene šefovske kariere v času levih političnih vlad za vekomaj konec. Če pa se motim, bom pa seveda vesel.

Št. komentarjev: 5
 1. jožek pravi

  Gorenak, kaj in kako pa poročajo desna trobila? Po tvoje so nepristranska?

 2. Narim pravi

  Ja komot se da namesto Kobala, vstaiti g. Gorenaka, ker tud on piše smešnice.

 3. salomon pravi

  tudi I.J.Janša je v del svojega govora pred leti prepisal

  1. jožek pravi

   Bravo, na to se je pa “čisto pozabilo”. On seveda ni plagiator.

 4. haapy yack pravi

  hoj
  kobalu se je odfukal. Dobr, da ni vzel roke šnelfajrco. Predlagam, da ga v bodoče spremlja dron.
  boditevcvetju

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen