V Zagrebu se letos obeta pestro razstavno leto

0

Razstavno leto 2019 bodo v hrvaški prestolnici odprli v Muzeju sodobne umetnosti (MSU), kjer bodo januarja z razstavo Josefa in Anni Albers obeležili 100. obletnico Bauhausa. V Klovićevih dvorih bodo aprila na ogled postavili dela bošnjaškega slikarja Mersada Berberja, v Umetniškem paviljonu pa dela hrvaškega kiparja Dušana Džamonje.

Razstavo pionirjev modernizma in eni izmed ključnih osebnosti abstraktne umetnosti Josefa in Anni Albers bodo odprli 10. januarja v galeriji MSU, z njo pa bodo obeležili 100. obletnico visoke šole za oblikovanje in arhitekturo Bauhaus. Na ogled bo 63 del zakoncev, profesorjev in umetnikov Bauhausa, ki predstavljajo presek njunega umetniškega delovanja od 20. do 70. let minulega stoletja. Dela bo za razstavo posodil Sklad Josefa in Anni Alebrs v ZDA. Razstava bo na ogled do 21. aprila, prilagojena bo tudi slepim in slabovidnim osebam, so za STA povedali v MSU.

V MSU pripravljajo tudi razstavo o italijanskem futurizmu, poleg tega bodo pripravili samostojne in retrospektivne razstave umetnikov, kot so Ivana Popović, Mirjana Vodopija, Zoltan Novak, Davor Vrankić in Zlatko Kopljar.

Po treh desetletjih bo letos mogoče v Zagrebu ponovno obiskati razstavo enega največjih bošnjaških likovnih umetnikov Berberja, ki je študiral slikarstvo na ljubljanski likovni akademiji in je končal podiplomski študij grafike v razredu prof. Rika Debeljaka. Razstavo bodo v Klovićevih dvorih odprli 25. aprila v programu modernih klasikov. Postavitev, ki bo odprta do 30. junija bo, kot so povedali za STA, izjemna priložnost, da obiskovalci spoznajo “resnično neznanega Berberja, njegov impozanten risarski in slikarski mozaik širokega razpona, ki je sestavljen iz številnih ciklusov in ki v tej obliki še ni bil razstavljen”.

Izpostavljajo pa tudi razstavo Umetnost in življenje sta eno, s katero bodo novembra obeležili 90. obletnico ustanovitve združenja umetnikov Zemlja. Gre za eno ključnih hrvaških umetniških skupin, nastala je leta 1929. Na ogled bodo slike, risbe, grafike, skulpture ter arhitektonski in urbanistični projekti in dokumenti. Začetnik skupine je Krsto Hegedušić, v skupini so bili tudi Ivan Generalić, Vanja Radauš, Mladen Kauzlarić, Omer Mujadžić, Marijan Detoni in drugi.

V Umetniškem paviljonu bodo 5. aprila odprli razstavo Dušan Džamonja – Transformacija, ob deseti obletnici smrti hrvaškega kiparja, akademika in arhitekta. Njegov opus šteje nekaj tisoč skulptur, risb in projektov. Do 5. maja bodo na ogled njegova dela, nastala od konca 40. let, ko je končal likovno akademijo, do srede 60. let minulega stoletja, so povedali za STA.

Med drugim so izpostavili še razstavo Naj pač jedo potico, ki obravnava motiv hrane v delih hrvaških umetnikov od začetka moderne do danes. Razstava bo na ogled od 21. maja do 7. julija.

V Muzeju Mimara je še do 3. februarja na ogled retrospektiva poljskega umetnika Jechezkiela Davida Kirszenbauma. Razstava prihaja v Zagreb po tem, ko je obiskala ZDA, Francijo in Nemčijo, so za STA povedali v Muzeju Mimara. Napovedali so še razstavo priznanega hrvaškega fotografa Damirja Hoyka, ki bo na ogled med 24. januarjem in 17. februarjem.

V Moderni galeriji pa bodo decembra odprli multimedijsko in interdisciplinarno razstavo Vizije mesta – Ikonografija mesta II (1950-2000), ki bo nadaljevanje razstave Ikonografija mesta v hrvaškem slikarstvu v prvi polovici 20. stoletja, slednja je bila leta 2010 ocenjena za razstavo leta na Hrvaškem. Razstava bo predstavila motiv mesta v vizualnih umetnostih in komunikacijah od New Yorka do Zagreba. Na ogled bo do marca 2020, so povedali za STA. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen