V Kranju družinski zdravniki ne vpisujejo več novih bolnikov

0

V Zdravstvenem domu Kranj se soočajo z velikim pomanjkanjem zdravnikov družinske medicine. Noben od njih ne more več vpisovati novih bolnikov, zato občanom svetujejo, da si osebnega zdravnika izberejo drugje. Po besedah direktorice Lilijane Gantar Žura so razmere iz leta v leto slabše. Razmere bodo danes predstavili na novinarski konferenci.

Kranjski zdravstveni dom ima 34 splošnih ambulant in 495 zaposlenih. Nove bolnike je v zadnjih tednih sprejemala le še ena zdravnica, sedaj pa je tudi ona dosegla kvoto največjega dovoljenega števila registriranih bolnikov. Zato lahko v Kranju nove bolnike sprejemajo le izjemoma, in sicer tiste, ki so nepokretni ali starejši in res ne morejo imeti osebnega zdravnika v drugem kraju.

Preostali, ki še nimajo izbranega zdravnika, se bodo morali registrirati pri zdravnikih v drugih krajih. Kot je povedal direktor Osnovnega zdravstva Gorenjske Jože Veternik, pozivajo Kranjčane, naj se v tej hudi stiski pomanjkanja zdravnikov registrirajo v Tržiču ali Škofji Loki, kjer so nove ambulante in imajo še proste zmogljivosti. Te naj bi bile na voljo tudi v Kamniku.

V Kranju trenutno manjkajo štiri ambulante družinske medicine. Primanjkuje pa jim tudi nekaterih drugih kadrov, in sicer radiologov in pediatrov. Kot pojasnjuje Gantar Žura, se te težave, zlasti kar se tiče zdravnikov družinske medicine, vlečejo že deset let. Stalno opozarjajo na njih, vendar izboljšanja ni, situacija je vse slabša.

Le malo zdravnikov se po diplomi odloča za specializacijo družinske medicine. Rešitev bi bila morda ta, da bi lahko zaposlili mlade zdravnike, ki po diplomi čakajo na specializacijo, za kar bi dobili tudi sredstva, vendar ta kranjskemu zdravstvenemu domu zaradi njegove velikosti ne pripadajo.

“Zdravniki družinske medicine so pri nas močno preobremenjeni, saj so imeli v preteklosti opredeljenih več bolnikov kot na primer v ljubljanski regiji, saj se je kvota določalo regijsko,” je povedala Gantar Žura in dodala, da je sedaj ta kvota povsod enaka, a se govori o tem, da bi jih ponovno določali po posameznih območnih enotah, kar bi znova predstavljalo slabše pogoje za bolnike na Gorenjskem.

“Situacija je vse slabša. Nalaga se nam vse več dela. Hospitalizacije se denimo krajšajo in vse bolj kompleksni bolniki prihajajo v primarno oskrbo. To potegne za seboj vse od negovalnega kadra do zdravniške oskrbe, ki je veliko bolj zahtevna in vzame precej več časa, zdravniki pa imajo omejen čas za bolnike,” je opozorila na začaran krog.

Bolniki težko pridejo do osebnega zdravnika, težko ga že samo prikličejo, da se naročijo, saj imajo v vsaki od ambulant družinske medicine v Kranju tudi po 150 do 200 klicev na dan. Težko je delati triažo in vse bolnike pregledati. Dogaja se naval na dežurne ambulante, zaradi česar so bili primorani na Gorenjskem uvesti plačevanje nenujnih zdravstvenih storitev v dežurnih ambulantah.

“Naši zdravniki so zgarani, zato se dogajajo daljše bolniške odsotnosti in izgorelost. Zelo predana in delovna zdravnica nam je celo umrla na delovnem mestu. Zdravniki nam zaenkrat še ne uhajajo na druga delovna mesta, a bojim se, da bodo začeli,” je izpostavila.

Tudi drugod na Gorenjskem manjka zdravstvenega kadra. Splošnih zdravnikov primanjkuje na Bledu, Jesenicah in Radovljici. Na Jesenicah, Bohinju, Kranju in Škofji Loki je premalo pediatrov. V Tržiču in Radovljici manjka okulist. Na Gorenjskem bi potrebovali tudi več radiologov in še enega dermatologa. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen