V dveh nesrečah v Sredozemskem morju domnevno umrlo 170 prebežnikov

0

V Sredozemskem morju je v dveh nesrečah plovil domnevno umrlo 170 prebežnikov, je v soboto zvečer sporočil Visoki komisariat ZN za begunce. V brodolomu gumijastega čolna z migranti pred obalo Libije naj bi utonilo 117 ljudi, v morju med Marokom in Španijo pa je domnevno umrlo 53 prebežnikov. Pred obalo Libije je v težavah še eno plovilo z migranti.

Na čolnu, ki je potonil pred libijsko obalo, je bilo 120 ljudi. Med njimi naj bi jih 117 utonilo, tri preživele pa je v petek rešila italijanska obalna straža, so v soboto sporočili iz Mednarodne organizacije za migracije (IOM). Glede na navedbe preživelih so bili na čolnu številni migranti iz Zahodne Afrike in okoli 40 Sudancev.

Na zahodu Sredozemskega morja med Marokom in Španijo pa se najverjetneje že pred nekaj dnevi ponesrečil čoln s 54 prebežniki. Enega preživelega so po več kot 24 urah rešili ribiči in ga prepeljali v Maroko. Preživeli je povedal, da je bilo na čolnu še 53 prebežnikov.

“UNHCR je pretresen ob novici, da je v dveh nesrečah v Sredozemskem morju umrlo ali je pogrešanih 170 ljudi,” je sporočila ta agencija ZN. “Ne smemo si zatiskati oči, če na pragu Evrope umre toliko ljudi,” pa je opozoril visoki komisar ZN za begunce Filippo Grandi, poročajo tuje tiskovne agencije.

Pred obalo Libije je po poročanju italijanskih medijev v težavah še eno plovilo z okoli sto migranti. Kot je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa danes tvitnil tiskovni predstavnik IOM Flavio Di Giacomo, so s plovila okoli 60 morskih milj od libijskega pristanišča Misrata prejeli klic na pomoč. Po navedbah humanitarne organizacije Alarm Phone naj bi bilo plovilo polno vode, na krovu pa naj bi bil tudi en otrok, za katerega ne vedo, ali je nezavesten ali mrtev.

Lani je med poskusom prečkanja Sredozemskega morja umrlo več kot 2200 ljudi. Po podatkih IOM je v prvih 16 dneh letošnjega leta morje na poti iz Afrike v Evropo prečkalo 4216 prebežnikov, več kot dvakrat toliko kot v enakem obdobju lani. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen