V Bremnu hudo pretepli tamkajšnjega vodjo AfD, sicer tudi nemškega zveznega poslanca Franka Magnitza

0

Na ulicah Bremna so napadli in močno pretepli tamkajšnjega vodjo desničarske stranke Alternativa za Nemčijo (AfD) in nemškega zveznega poslanca Franka Magnitza, je sporočila stranka. Zaradi hujših poškodb se zdaj zdravi v bolnišnici, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kot je pojasnila bremenska policija, so Magnitza v ponedeljek popoldne v središču tega mesta na severozahodu Nemčije napadli trije zamaskiranci, ki jih še iščejo. Sumijo, da so v ozadju napada politični motivi. Tožilstvo pa je že sprožilo preiskavo, še navaja dpa.

Stranka je objavila tudi fotografijo nezavestnega Magnitza v bolniški postelji, s krvavim in otečenim obrazom ter rano na čelu. Neznanci so ga pretepli s palicami in obrcali, dokler ni obležal nezavesten, so še sporočili iz stranke.

Sam Magnitz je nato za dpa iz bolniške postelje pojasnil, da napadalcev ni ne videl ne slišal. “Bom pa zdaj vsekakor bolj previden, ko bom hodil v tem območju,” je dejal. Pojasnil je, da so mu zdravniki svetovali, naj v bolnišnici ostane še čez konec tedna.

Vodja AfD Jörg Meuthen je menil, da je bil Magnitz pretepen skoraj do smrti. Vodilna člana Alexander Gauland in Alice Weidel pa sta napad na Magnitza in tudi ostale napade na stranko označila za “rezultat podpihovanja sovraštva s strani politikov in medijev” proti njihovi stranki.

Napad z očitno političnim motivom na poslanca v bundestagu so danes obsodili na vseh političnih straneh. Obsodila ga je tudi kanclerka Angela Merkel oz. njen tiskovni predstavnik Steffen Seibert, ki je izrazil pričakovanje, da bo policija napadalce izsledila hitro.

Tudi zunanji minister Heiko Maas, ki prihaja iz vrst socialdemokratov (SPD), je poudaril, da ni nobenega opravičila za uporabo nasilja, kljub političnim razlikam. “Kdorkoli izvede takšen zločin, mora biti kaznovan,” je poudaril. Poslanec SPD Johannes Kahrs je dodal, da je “ekstremizem v vsaki obliki slab”. Magnitzu pa je zaželel hitro okrevanje.

Tudi Cem Ozdemir iz stranke Zelenih je izrazil pričakovanje, da bodo napadalce na Magnitza hitro našli in obsodili. Nič ne opravičuje uporabe nasilja, tudi ne proti skrajno desni stranki, je dejal. “Tisti, ki se proti sovraštvu borijo s sovraštvom, bodo na koncu dosegli le, da bo sovraštvo zmagalo,” je dejal politik turškega porekla.

AfD je na volitvah leta 2017 uspela vstopiti v nemški parlament s skoraj 13 odstotki podpore. Prisotna je tudi v deželnih parlamentih vseh nemških zveznih dežel, tudi v bremenskem senatu.

Stranka se zavzema predvsem za “Nemčijo brez migrantov”. Zaradi protimigrantske in populistične retorike, s katero podira tudi tabuje glede nemške nacistične preteklosti, pa vzbuja precej burna čustva pri političnih nasprotnikih.

Od sredine decembra je nemška policija zabeležila osem napadov na pisarne AfD po Nemčiji. Prejšnji teden je pred pisarno stranke na Saškem celo razneslo eksplozivno napravo, ki je bila skrita v smetnjaku. Policija je v povezavi s tem dogodkom prijela tri osumljence. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen