Usoda Adrie Airways bi bila lahko znana še ta mesec

0

Adria Airways je agenciji za civilno letalstvo zadnji dan lanskega leta posredovala zahtevano dokumentacijo glede zagotovitve dolgoročne solventnosti. Kot so za STA pojasnili na agenciji, bodo obsežno gradivo temeljito pregledali, postopek pa predvidoma zaključili ta mesec. Če zagotovila Adrie ne bodo ustrezna, ji grozi odvzem operativne licence.

Agencija za civilno letalstvo je po obsežnem nadzoru lani poleti ugotovila, da Adria Airways ni več sposobna plačevati obveznosti, zato je lastnici družbe, družbi 4K Invest, s ciljem dolgoročne finančne vzdržnosti naložila dokapitalizacijo podjetja.

Nemci so Adrio proti koncu lanskega leta dokapitalizirali s štirimi milijoni evrov, obenem pa so napovedali, da še večja dokapitalizacija v višini najmanj 10 milijonov evrov ostaja načrtovana za prvo letošnje četrtletje.

V agenciji za civilno letalstvo so prevozniku za predložitev ustreznih zagotovil dali časa do konca lanskega leta, kot so danes pojasnili za STA, so pošto prejeli 31. decembra.

“Ker je gradivo obsežno, in ga moramo temeljito pregledati, odgovora na vaša vprašanja še ne moremo podati,” so zapisali v odgovoru na vprašanje o nadaljnjih postopkih agencije. Predvidevajo, da bodo postopek zaključili do konca januarja.

Letalskemu prevozniku zaradi nezadostne dokapitalizacije grozi odvzem operativne licence. Adria, ki zaposluje 400 ljudi, sicer samo kontroli zračnega prometa dolguje več kot milijon evrov, ostali upniki pa terjatev ne razkrivajo. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen