Sunday Times: Mayeva bi vprašanje irskega varovala rešila z dvostranskim sporazumom z Irsko

0

Britanska premierka Theresa May bi vprašanje irskega varovala, enega glavnih razlogov za nedavno zavrnitev ločitvenega sporazuma z EU v britanskem parlamentu, skušala rešiti z dvostranskim sporazumom z Irsko, danes piše britanski časnik Sunday Times, ki se sklicuje na neimenovane vire v britanski vladi. Irska vlada sicer tej možnosti ni naklonjena.

Po pisanju časnika svetovalci Mayeve verjamejo, da bodo s sporazumom z Irsko uspeli prepričati poslance, ki so v torek s 432 glasovi proti 202 zavrnili dogovor z EU.

Irish Sunday Times je kasneje poročal, da irska vlada možnosti dvostranskega sporazuma ni naklonjena. Pri tem se je skliceval na visokega predstavnika v irski vladi.

Za irsko varovalo, poznano po angleškem izrazu backstop, sta se EU in britanska vlada dogovorili, da bi se izognili trdi meji med Severno Irsko in Irsko po brexitu. Varovalo v primeru, da ne bo ustrezne rešitve v pogajanjih o sporazumu o prihodnjih odnosih, predvideva vzpostavitev enotnega carinskega območja EU in Združenega kraljestva ter veljavnost nekaterih pravil notranjega trga za Severno Irsko. Za britanske poslance je sporno, ker ne omogoča “osvoboditve od bruseljskih birokratov in njihovih paragrafov”, kar je bil eden glavnih motivov pobudnikov brexita.

Mayeva bo sicer v ponedeljek v spodnjem domu parlamenta v Londonu predstavila svoj alternativni načrt za brexit, o katerem bodo britanski poslanci predvidoma glasovali 29. januarja. Poslanci bodo takrat lahko spremenili vladne predloge, preden bodo glasovali o novem načrtu.

Mayeva, ki je po zavrnitvi ločitvenega sporazuma v parlamentu preživela še glasovanje o nezaupnici, je dejala, da je treba najti rešitve, s katerimi se je mogoče pogajati in ki bodo dobile zadostno podporo v parlamentu. Po njenem obstajata dve poti, da se Velika Britanija izogne brexitu brez dogovora. “Prvi je, da potrdimo dogovor. Drugi, da ustavimo postopek po 50. členu, kar bi pomenilo, da ostanemo v EU in s tem ne spoštujemo referendumskega izida, in to je nekaj, česar ta vlada ne bo storila,” je zatrdila.

Evropski voditelji zaenkrat zavračajo možnost ponovnih pogajanj o dogovoru, a so nakazali pripravljenost preložiti izstop, če Mayeva predloži načrt. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen