Številne žrtve medetničnega nasilja v Burkina Fasu

0

V osrednjem delu afriške države Burkina Faso je bilo ta teden ubitih najmanj 46 ljudi, je danes sporočila vlada v Ouagadougouju. Gre za posledice medetničnega nasilja, ki naj bi ga sprožil džihadistični napad, poroča francoska tiskovna agencija AFP. To je bil tudi najbolj smrtonosen izbruh medetničnega nasilja v zadnjih letih.

Nasilje je divjalo zlasti v vasi Yirgou v okrožju Barsalogo. Začelo se je s terorističnim napadom v Yirgouju, v katerem je bilo ubitih sedem ljudi, tudi tamkajšnji poglavar, je pojasnil tiskovni predstavnik vlade.

Vaščani so se nato podali na maščevalni pohod, rezultat pa je 46 mrtvih, vključno s sedmimi žrtvami teroristov, je pojasnil.

Vaščani so pripadniki etnične skupine Mossi, napadli pa so bližnji tabor nomadov plemena Fulani. Pripisali so jim soodgovornost za napad na njihovo vas in jih obtožili sodelovanja s skrajneži.

Burkina Faso leži na južnem robu Sahare, območju, ki je zelo nestabilno že vse od padca režima Moamerja Gadafija v Libiji leta 2011 in nato pojava islamističnih upornikov na severu Malija ter teroristične skupine Boko Haram v Nigeriji.

V Burkina Fasu so se džihadistični napadi začeli pojavljati leta 2015, sprva na severu, nato pa so se razširili še na vzhod na območje meje s Togom in Beninom. Vlada v Ouagadougouju je zaradi nasilja razglasila tudi izredne razmere v sedmih od skupno 13 administrativnih regijah, potem ko je bilo v bližini meje z Malijem ubitih deset policistov. (sta/ured)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen