Škoda, da so lopova Kobala tako hitro ujeli – bi vsaj neko obdobje verjeli, da imamo dobro slovensko komedijo

9

Piše: Aleš Ernecl, urednik

Moram priznati, da sem, čeprav človek, ki se rad kdaj nasmeji do solz, do pretiranega priklanjanja humorju vedno bil skeptičen. Ne me narobe razumeti: humor je lahko bolj ali manj kompleksen, eno ali večplastno diskurziven in je na podlagi tega mogoče humor na nek način ocenjevati. Če en naslavlja pogovore za šankom, ki namigujejo na spolnost, drugi pa zahteva poznavanje osnov politične filozofije in trenutnih razmer v politiki, je udobno reči, da drugi zahteva več kognitivnega napora, morda celo kapacitet, ki jih vsi nimamo.

Ko ljudje govorijo o »dobrem« humorju, pogosto namigujejo na drugega opisanega, od konkretnih primerov pa po navadi navajajo kakšne montipajtonovske skeče ali kaj podobnega, splošneje rečeno – »angleški humor«. Angleški humor je za mnoge druga beseda za kompleksen, večplastni, družbeno kritični humor, za katerega mnogi verjamejo, da jih dela kognitivno plemenitejše, če jim je smešen.

S t.i. družbeno kritičnim humorjem imam naslednje probleme:

 1. Pogosto naslavljajo slamnatega moža. Primer: montipajtonovski skeč o »svetosti spermijev«, ki naj bi se norčeval iz stališča cerkve do splava, češ, da je vsako človeško življenje sveto. Kaj je slamnati mož? Cerkev ne zagovarja, da je treba ščititi vse, kar lahko potencialno proizvede življenje, tudi spermije, temveč da je vsak zarodek ŽE človek, da je LAHKO oseba in da si zasluži pravno zaščito.
 2. Družbeno kritični humoristi so pogosto premalo dosledni in preveč površinski, tj stvarem ne upajo iti do dna, pa svoj kritični odnos prehitro suspendirajo, ko zadovoljijo kriterij, da so kritični do konzervatizma.
 3. Družbeno kritični skeči pogosto vsebujejo sporne moralne nauke in sočutje povezujejo z dialektičnim materializmom, tj na svet gledajo skozi prizmo odnosov med zatiralci in zatiranimi – takšni so izjemno plitki, čeprav se tržijo kot poglobljeni in kritični, služijo pa predvsem promociji progresivizma.

Boris Kobal je bil, povsem udobno ga je omenjati kot bivšega humorista, čeprav se pri establishment kulturnikih nikoli ne ve, kdaj jih bodo rehabilitirali kot »pravičnike« – eden takih humoristov. Tržil se je, tj. tržili so ga kot družbeno kritičnega, v svojem humorju pa je predvsem pogosto naslavljal slamnate može, bil površinsko kritičen do konzervatizma – in promoviral progresivizem. Dolgočasen, plitek humorist. Nič posebnega.

To, da je prepisal italijansko delo in ga prijavil kot svoje, ni nič presenetljivega: ko si vse življenje šerif v mestu, se ti take stvari pač zdijo normalne. Samoumevno se ti zdi, da ti bodo krili hrbet, ko kradeš iz sefa. Če sem rahlo piker: če bi mu uspelo, bi morda vsaj neko obdobje imeli dobro slovensko komedijo oziroma verjeli, da jo imamo. In nenazadnje, če malo pretiravam v svoji hudobiji: veliko večji zločin se mi zdi njegov humor. Le nekoliko manjši to, da so nam ga vsiljevali kot žlahtnega.

Št. komentarjev: 9
 1. jožek pravi

  Ste tudi kaj o lopovu Janši kdaj pisali?

 2. Minovak pravi

  Jožek – saj so vseskozi pisali samo o Janši, ki je bil kriv za vse, kar se je in bo zgodilo, napisal pa si tako, kot, da si prespal zadnjih 25 let. Jožek, Jožek…

 3. jožek pravi

  Minovak, očitno nisi, morda pa nočeš razumeti, da na tem portalu zelo hitro prilepijo komu, ki ni iz vrst desničarjev, raznorazne vzdevke od Cmerarja do Prašička pa Židanega oplojevalca svinj, itd. Namenoma izpuščajo akademske nazive, seveda pa ne nikomur iz vrst desničarjev. Jasno mi je, da je ta portal desno usmerjen, gabi pa se mi stil pisanja njegovega uredništva, ki spominja na pobalinstvo in primitivizem.

 4. bruh pravi

  je kučanov divje nestrpni ogabni smrdeči rdeči “kao kulturni” pra sec..nič ne bo..zaščiten je in konec ..ajd ni ne prvić ne zadnjič , da je kradel….naši rdeči pra sci in svi nje mu bodo še ploskali…dovolj je,da še bolj divje in zlobno pljuva po motečih drugače mislečih…ajd….verjemite mi…

 5. bruh pravi

  jožek moteče mar ne , da sploh obstaja v slovenistanu tak medij , ki lahko SVOBODNO in NESTRANKARSKO opiše tvoje kučanove smrdeče mafijske a legalne rdeče pra sce in svi nje take kot so…mar ne?..ajd… zakaj pa bi le tvoji mainstream režimski mediji in kučanove smrdeče kur be iz bande 571, ki jih le taki kot si imenujete kao novinarji lahko opisovali na barvit način za vas grozno moteče drugače misleče……če pa mora UBOGI drugače misleči narediti samomor, ker kak tvoj svinjsko smrdeči kao zelo kulturni rdeči kučanov PRA SEC tako odloči, mislim, da imamo tudi drugorazredni v EUropi svobodo , da ga opišemo takega kot je in ne takega kot so tebe prepičali, da je….ajd….ampak, levičarju, posebno jugobalkanskemu ,

 6. Justinus pravi

  Ja za božjo voljo Jožek! Kaj pa ima Janša s kobalovim golufanjem in plagiatorstvom? A se tudi tebi JJ že v sanjah prikazuje? Boš moral k pooblaščeni zdravstveni ustanovi ki pomaga v takšnih primerih….!

  1. jožek pravi

   Veš Justinus, ko je Janša dobil nagrado za PREPISANO misel,za Bob leta, se ni delalo nobenega cirkusa, nobeden ni bil lopov, nobeden plagiator.Pa ne misli si, da zagovarjam Kobala, sploh ne, vendar uporabljajmo “enake vatle”, čeprav gre na eni strani za komedijanta, na drugi strani pa za “poštenega ” politika.

   1. bruh pravi

    tvoje smrdeče kur be iz bande 571 so iz ENEGA STAVKA v nekem nepomembnem brezplačnem govoru, ki ga je imel moteči drugače misleči, naredili cel divji smrdeči cirkus, pa še bob leta……tu pa je tvoji kao kulturni smrdeči mafijsko pokorni rdeči pra sec kradel,prepisoval..pa ne nega stavak….tu je sorazmerje 1: 100000000 itd….pa na koncu ne bo nič, ker je kučanov divje nestrpni smrdeči rdeči pra sec……stavimo…ajd…levičarji se ogabna in divje nestrpna bitja , kjerkoli se pojavite…ajd…..ste pa pridni pri “leganem črpanju” davkoplačevalskega denarja…to ja….ampak, danes je pomembno le to, kar

  2. Jožek pravi

   Tudi tebi priporočam obisk kakega tečaja za ” spominčice” oz. demenco

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen