Šef Štajerske varde Šiško iz pripora kazensko ovadil 6 sodnikov in za njih predlaga takojšen pripor

6

Vodja Štajerske varde Andrej Šiško, ki je zaradi suma ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve od sredine septembra lani v priporu, je med prazniki Okrožnemu državnemu tožilstvu v Mariboru kazensko ovadil šest sodnikov. Očita jim protizakonito, pristransko in krivično sojenje.

Kot je medijem sporočila sopredsednica Šiškovega Gibanja Zedinjena Slovenija Anica Bidar, je Šiško kazensko ovadil tri sodnike okrožnega sodišča in tri sodnike višjega sodišča v Mariboru. Gre za sodnike senata okrožnega sodišča v sestavi Iva Srednik, Zlatko Dežman in Tomaž Grmovšek ter za sodnike višjega sodišča Zdenko Klarič, Aleksandra Karakaša ter Melito Puhr.

Vsem šestim sodnikom Šiško očita, da so se v svojih sodnih odločbah, ki se nanašajo na podaljšanje njegovega pripora, v obrazložitvi sklicevali na lažne in izmišljene trditve. Ob tem je predlagal takojšen pripor za vseh šest sodnikov zaradi utemeljenega suma ponovitvene nevarnosti.

Na mariborskem okrožnem tožilstvu so potrdili, da so prejeli kazenski ovadbi, ki ju je zoper šest sodnikov vložil Šiško. “Navedeni ovadbi bomo poslali na Vrhovno državno tožilstvo RS, da generalni državni tožilec, zaradi varovanja nepristranskosti, določi kot stvarno in krajevno pristojno drugo okrožno državno tožilstvo,” je za STA pojasnila namestnica vodje tožilstva Januša Kušar Rotman.

Šiško je v priporu od 12. septembra, saj naj bi bilo iz objav z zborovanja Štajerske varde v začetku septembra v bližini Apač razvidno, da je pozival k strmoglavljanju najvišjih predstavnikov države. Tožilstvo je decembra vložilo obtožnico zoper njega, zato mu je bil pripor znova podaljšan. Sam vztraja, da je šlo pri spornem postroju le za provokacijo.

Kot je znano, je v začetku novembra vrhovno sodišče zavrnilo njegovo zahtevo za varstvo zakonitosti zoper sklep o odreditvi pripora. Predsednik zunajparlamentarne stranke Gibanje Zedinjena Slovenija je tako v priporu preživel celotno predvolilno kampanjo na lokalnih volitvah, v kateri se je potegoval za župana Maribora.

Obtožnica, po kateri Šišku grozi do pet let zapora, se nanaša tudi na drugoobtoženega Mateja Lesjaka, nekdanjega člana podmladka SDS, ki čaka na sojenje na prostosti. Zagovarjati se bo moral zaradi pomoči h kaznivemu dejanju ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve, saj naj bi novačil nekaj posameznikov, ki so se udeležili postroja Štajerske varde. (sta)

Št. komentarjev: 6
 1. haapy yack pravi

  hoj
  Pravijo, da zapor ni koristen.
  boditevcvetju

 2. bruh pravi

  komunistićni zločinski in morilski smrdeči kućankoti in partijsko uvoženi legalizirani smrdeči jugomafijankovići pa seveda še vedno na prostosti…..ni kaj, biti drugače misleči v ideološko blazno nestrpnem slovenistanu je še vedno izreno nevarno…..kaj vsi vemo, da si lahko tudi zločinec, morilec, mafijač, lopov glavno je , da si komunjazersko levičarski rdeči pra sec ali svi nja pa ti bo ovde vse odpuščeno….paradržava bdi nad teboj…če pa si moteči drugače misleči pa moraš še vedno zelo paziti…….ampak od JAVNIH zagovornikov komunistićnega klanja otrok, četudi visokih državnih usližbencev, drugega ne moreš pričakovati….ajd…

 3. honda pravi

  Ne daj se Šiš, samo pogumno! Ljudstvo bo počasi spoznalo, da si ves čas govoril resnico in da si pravi slovenski domoljub, za razliko od teh ki se že 28 let vlačijo po oblasti!

 4. Beno pravi

  Šiška bodo poklopili za enih par let, to je povsem jasno. Predaleč je šel s tistimi pozivi, da naj njegovi policaje v noge streljajo.

 5. biba leze pravi

  Kdaj bo zaprt Miha Kordiš, ki poziva k odpravi države, kdaj? Po zakonu kaznivo dejanje, on pa v parlamentu, neizvoljen.
  Kje so časi, ko smo podcenjevali države, ki so take in še manjše prekrške dopuščale? V Sloveniji dno do greznice.
  Do kdaj bo žrl naš kruh in ne delal nič razen škode, do kdaj? Do kdaj, vas vprašam, boste to dopuščali in podpirali? Do kdaj? Do kdaj boste delali za skorjo kruha v Sloveniji, do kdaj?
  Do takrat, ko bodo tujci v Sloveniji in slovenskih mestih izgnali Slovence. Potem bodo pa zanje delali Avstrijci, Italijani, oh ne, pardon prišleki iz orienta?
  Nikoli. Slovenci in napolslovenci tega ne zmoremo, bodo pa zahodnjaki, ki bodo prevladali, a Slovencev takrat več ne bo – vsaj ne v Sloveniji.

  1. Mirko pravi

   Podpišem. S tako ne-slovensko politiko, ko zapiramo ponosne Slovence in spuščamo sem svojat, ki je iz povsem druge kulture, si kopljemo res globoko jamo!

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen