“Rdeča plagiatorska komedija”: Celjsko gledališče bo kazensko ovadilo plagiatorja Borisa Kobala, ki je na “tuje žulje” pobasal 13.000 evrov

16

Celjsko gledališče bo podalo kazensko ovadbo zoper režiserja in igralca Borisa Kobala zaradi pridobitve večje premoženjske koristi na podlagi komedije Profesionalci espe, ki pa je bila plagiat. Kot je povedala upravnica gledališča Tina Kosi, bodo od Kobala terjali tudi povrnitev 13.000 evrov bruto, ki jih je prejel kot avtor sporne komedije.

“Ta tekst je nastal iz nekega izziva samemu sebi. Nekoč sem prebral neko izjemno kratko notico na neko podobno temo v črni kroniki iz italijanskih krogov,” pa je dejal Kobal pred dobrima dvema mesecema in danes se njegove besede zdijo naravnost tragikomične in ga dejansko slikajo v luči zavestnega lažnivca.

Tina Kosi je na današnji novinarski konferenci povedala, da so bili 9. januarja opozorjeni, da je komedija Profesionalci espe prevod dela La prova generale italijanskega avtorja Alda Nicolaja. Po prejemu opozorila so pridobili italijansko besedilo in ga primerjali s Kobalovim. Ugotovili so, da gre za prevod z nekaj okrajšavami in dodanimi besedami.

O svojih ugotovitvah je celjsko gledališče pisno obvestilo tudi Kobala in ga pozvalo, da odgovori na očitke. V ponedeljek so prejeli Kobalov odgovor, ki je gledališče pozval k čimprejšnji in mirni rešitvi zadeve. Predlagal je tudi sestanek s Tino Kosi.

“Ne vidim potrebe po sestanku z njim. Predstavo, ki smo jo igrali dva meseca, smo že umaknili s sporeda. Z zadevo smo seznanili avtorsko agencijo Slovenije, ministrstvo za kulturo in celjsko občino,” je dejala upravnica gledališča in napovedala, da bodo odslej morali vsi avtorji podpisati dodatno izjavo o resničnosti avtorstva.

Razmere v celjskem gledališču po razkritju plagiata je Tina Kosi označila za izredne. Gledališče je Kobalu izplačalo avtorski honorar v višini okoli 13.000 evrov bruto, v škodo pa vključujejo tudi avtorske honorarje za 15 predstav, ki so jih morali odpovedati. To škodo morajo še oceniti.

Kobalovo predstavo bodo nadomestili z drugo predstavo. Ker so plagiat prijavili sami, je gledališče dobilo zgolj 3063 evrov avtorske kazni, ki jo morajo plačati agentu v Italiji. Predstavo, ki na gostovanju stane 3000 evrov, so v ponedeljek že umaknili s sporeda, imajo tudi prepoved njenih nadaljnjih uprizoritev.

To pomeni, da je moralo gledališče predstavo umakniti tudi s programa letošnjih Dnevov komedije, na katerih zdaj ne bodo imeli lastne predstave. Imena osebe, ki je celjskemu gledališču razkrila Kobalov plagiat, Tina Kosi danes ni želela razkriti. Dejala je le, da oseba prihaja iz krogov kulture.

Z zadevo je celjsko gledališče seznanilo tudi zakonite zastopnike avtorskih pravic Alda Nicolaja, s katerimi je v četrtek uredilo obveznosti iz naslova avtorskih pravic. S Kobalom ne bomo več sodelovali, je še dejala Tina Kosi in dodala, da jo je zadeva močno presenetila. Tudi igralci in režiser Jaša Jamnik so po njenih besedah razočarani, saj so v predstavo vložili dva meseca dela.

Tina Kosi, ki jo čaka še seja sveta zavoda celjskega gledališča, se je danes mudila tudi na ministrstvu za kulturo, kjer je z ministrom za kulturo Dejanom Prešičkom podala skupno izjavo. Med drugim se je odzvala na očitke, zakaj dramaturgi v gledališču niso ugotovili, da gre za besedilo avtorja iz sosednje države.

“Tudi Madžarska je naša sosednja država. Sama madžarsko ne znam. Večina Slovencev madžarsko ne zna. Kako naj torej preverjamo sodobna madžarska besedila, ki obstajajo? Na Hrvaškem je nekaj deset plodnih avtorjev, ki ves čas pišejo dramska besedila, v Italiji jih je še več. Aldo Nicolaj sam je napisal 125 dramskih del. Nemogoče je, da imamo vse te zgodbe v svoji glavi,” je bila jasna Tina Kosi.

Nemogoče je po njenih besedah tudi, s čimer se je strinjal tudi minister, da bi katera od agencij preverjala in sistematično pretresala dramska besedila. Avtorska agencija Slovenije denimo ureja zgolj pravno-formalna razmerja med ustvarjalci predstave na eni in ustvarjalci dramskih besedil na drugi strani. Kam bi prišli, če bi en drugega ves čas preverjali, se je vprašala in pri tem poudarila pomen osnovnega zaupanja in moralne drže med gledališči na eni in avtorji na drugi strani.

Minister za kulturo Prešiček je večkrat ponovil, da ni naloga gledališča in njegovega vodstva, da bi preverjali, ali je nekdo res poslal izvirno avtorsko delo. “To je moralna zaveza vsakega avtorja,” je poudaril. Avtorske pravice so jasno določene skozi zakonodajo. “Upam, da bodo organi, ki so za to pristojni, to uredili in ukrepali, kot veleva zakon,” je dodal. (sta/ured

Št. komentarjev: 16
 1. Zico pravi

  Kako pa je pokvarjeni plagiator ves čas pobešal pogled… sram naj ga bo v dno lažnive in požrešne levičarske duše. Še mater bi prodal za 13K in rekel, da ni njegova. Marš!

 2. raft pravi

  Minister za kulturo Prešiček je večkrat ponovil, da ni naloga gledališča in njegovega vodstva, da bi preverjali, ali je nekdo res poslal izvirno avtorsko delo. “To je moralna zaveza vsakega avtorja,” je poudaril. Avtorske pravice so jasno določene skozi zakonodajo. “Upam, da bodo organi, ki so za to pristojni, to uredili in ukrepali, kot veleva zakon,” je dodal.
  ———————-
  Delo ministra ni, da upa, da bo nekdo namesto njega kaj naredil.

 3. linke pravi

  izgnati v Venezuelo z mesečno plačo 5 dolarjev ,pa naj tam dela rdeče stalinistične predstave . lopov

  1. Matej pravi

   Podpišem ta ukrep!

 4. Beno pravi

  Lopovski usrane je toliko imel povedati čez kapitalizem, ko je branil svoj socializem, vmes pobasal pol milijona evrov in še na veliko kradel. Pravi prototip socialističnega plenilca družbenega premoženja.

 5. raft pravi

  S takimi rdečimi barabami mora narediti obračun ulica.

 6. Andrej pravi

  Na koncu bo Janša vsega kriv, itak.

 7. bruh pravi

  kučanov smrdeči komunjzaerski nestrpni popolnoma nesposobni kastrirani LENUH, ki ga lahko le naši rdeči smrdeči pra sci in svi nje imajo za kao …kao…..kao…..nu..?
  ajd

 8. Konrad pravi

  Tipična levičarska posla. Govedo se je vedno drl proti drugim, sedaj pa je končno tudi sam dobil po svojem rilcu. Karma is a bitch 🙂

 9. bruh pravi

  vedno sem trdil, da je ta stari rdečuh le navaden smrdeći levičarski nestrpni socialistični LENOBNI rdeči kučanov MAFIJSKI pra sec in nić več…med ogabnimi , sovražnimi ZLOĆINSKIMI omladinci, socialistićni DELOvci in udboDNEVNIKaši pa je bil,izredno priljubljen , ker je vedno pljuval po motečih drugačemislečih in drugorazrednih in pridno dnevno lizal rdeče mafijske kučanove rdeče pra sce in svi nje ter seveda naše prvorazredne smrdeče PRIVILEGIRANE komunjazerske zverine…ajde

 10. žonta pravi

  Te odurne gledike mu je potrebno sneti in ga poslati med vse tiste, ki jih je s svojimi debilizmi užalil…

 11. viking pravi

  Bravo,kobal.Pokazal si se v pravi luči. Tako kot si se davnega leta 1980,ko nisi pomagal prijateljem,ki so imeli prometno nesrečo. Žal mi je tvojega očeta,ki je spravil na svet takšen zmazek,kot si ti.

 12. pajot pravi

  Bravo,kobal.Pokazal si se v pravi luči. Tako kot si se davnega leta 1980,ko nisi pomagal prijateljem,ki so imeli prometno nesrečo. Žal mi je tvojega očeta,ki je spravil na svet takšen zmazek,kot si ti.

 13. Narim pravi

  Sploh ne vem ghdaj, je Khobal prestopu k SDS ?

  Čudn.
  Res čudn.

 14. Rokovnjac pravi

  V propadli yugije postojal popularen rek:”Ce Slovenija nebi imela Primorske,bi morala uvazat milicnike”!!

 15. Narim pravi

  Kobala Prešičku v roke pa naj dela samomor.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen