Pobegla koprska zapornika osumljena umora v Sarajevu! Poslanec Kaloh ministrici Katičevi že postavil poslansko vprašanje glede kadrovske podhranjenosti pravosodnih policistov v slovenskih zaporih.

5

Zapornika, ki sta pred dnevi izvedla filmski pobeg iz koprskega zapora, naj bi bila osumljena umora 29-letnega Miloša Ostojića. Bosanski mediji poročajo, da naj bi sina uglednega lokalnega poslovneža ubila pred nočnim klubom Sparta v Sarajevu, nato pa se skrivala pri Admirju Hodžiću, ki so ga sarajevski specialci že aretirali.

PREBERITE ŠE TOPokopan je bil Miloš Ostojić, ki so ga morilci pričakali v zasedi: v velikem in sila otožnem sprevodu se je šepetalo o podrobnostih umora sina lokalnega podjetnika

Admir Hodžić, znak pod vzdevkom Atko, sicer pa že stari znanec policije, je bil aretiran v petkovi akciji sarajevskih specialnih enot v naselju Šip v Sarajevu. Policija sumi, da je sodeloval pri umoru 29-letnega Miloša Ostojića, sina uglednega lokalnega poslovneža.

Hodžić je osumljen, da je po umoru morilcema pomagal pri pobegu in jima zagotovil zatočišče. Morilcev sicer policisti niso našli v stanovanju.

Torkov umor naj bi po poročanju bosanskega časnika Dnevni Avaz izvedla Damjan Mitrović in Dragan Milosavljević, državljana Srbije in Bosne in Hercegovine, ki sta pred dnevi izvedla filmski pobeg iz koprskega zapora. Ostojić je bil ubit v torek zvečer pred svojim nočnim klubom Sparta, umrl je na kraju dogodka.

Po neuradnih informacijah naj bi bili sarajevski specialci 40-letnemu Mitroviću in 41-letnemu Milosavljeviću že na sledi.

Koprska zapornika sta sicer iz Zavoda za prestajanje kazni pobegnila preteklo soboto. Dragan Milosavljević in Dragan Mitrović sta bila v koprskem priporu od 26. avgusta oziroma od 12. septembra letos. Oba sta skladno s Kazenskim zakonikom Srbije obtožena neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, zaradi česar je bila zahtevana izročitev Republiki Srbiji. Pripornik Milosavljević je osumljen tudi prepovedanega prehajanja meje.

Prve ugotovitve so pokazale, da je bil nadzor pravosodnih policistov ob pobegu  Milosavljevića in Mitrovića pomanjkljiv. Pripornika sta pobegnila tako, da sta prežagala rešetke na oknu in jih po vsej verjetnosti s pomočjo pohištva v sobi upognila do te mere, da sta lahko splezala skozi odprtino. S pomočjo vrvi, spletene iz rjuh, sta pobegnila na prostost.

Medtem je poslanec SDS, mag. Dejan Kaloh pravosodni ministrici Andreji Katič že postavil poslansko vprašanje v zvezi z omenjenim pobegom in siceršnjo problematiko na področju izvrševanja kazenskih sankcij.

Celotno poslansko vprašanje objavljamo v nadaljevanju.

Spoštovani,

v soboto, 29. decembra 2018, sta iz koprskega zapora pobegnila dva pripornika, oba sta bila v zaporu zaradi kaznivega dejanja neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, za enim izmed njiju je razpisana tudi mednarodna tiralica. Prve ugotovitve posebne komisije, ki jo je imenoval Generalni direktor Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij Jože Podržaj, kažejo na to, da je bil nadzor pravosodnih policistov v nočni izmeni pomanjkljiv, čeprav naj bi v času pobega v zavodu bilo toliko pravosodnih policistov, kot jih predvideva načrt varovanja.

Ob tem naj spomnim, da se je v lanskem letu poleg pobega pripornikov iz koprskega zapora, zgodil še pobeg obsojenca iz Zavoda za prestajanje mladoletniškega zapora in kazni zapora Celje.

V zvezi s tem Vas sprašujem naslednje:

1. V vlogi ministrice za pravosodje ste osebno obljubili, kako boste prioritetno poskrbeli za več pravosodnih policistov. Tudi s koalicijsko pogodbo ste se obvezali, da boste s potrebnimi kadrovskimi optimizacijami in prerazporeditvami ter po potrebi tudi z okrepitvami odgovorili na pereče probleme pomanjkanja pravosodnih policistov. Kdaj boste torej kot ministrica poskrbeli za več pravosodnih policistov, da bodo lahko številčno okrepljeni in spočiti, učinkovito opravljali zelo pomembne naloge varovanja pripornikov in zapornikov?

2. Kakšni bodo vaši nadaljnji ukrepi in usmeritve Upravi RS za izvrševanje kazenskih sankcij kot organu v sestavi ministrstva, ki ga vodite, v kontekstu načrta varovanja v koprskem zaporu, ki je očitno pomanjkljiv tako iz vidika kadrovske podhranjenosti kot po sami strokovno-varnostni plati?

3. Boste na ministrstvu pripravili kakšna dodatna navodila Upravi RS za izvrševanje kazenskih sankcij v kontekstu učinkovitejšega načrta varovanja pripornikov in zapornikov, ki bodo obsegala vseh pet zavodov za prestajanje kazni zapora v Sloveniji kakor tudi Zavod za prestajanje mladoletniškega zapora in kazni zapora Celje?

Št. komentarjev: 5
 1. Marjan pravi

  In kaj bi bilo če bi ta dva bandita ubila kakšnega Slovenca??? Bi se še vedno katička režala???

 2. bruh pravi

  jugoslovana……in torej…..

 3. Klemen pravi

  Katičeva se bo seveda izgovorila na Podržaja in karavana bo šla dalje. J*be se njej za varnost v Sloveniji in bližnji okolici, samo da vleče ministrsko plačo in se ima lepo. Kot klena socialistka še kako dobro ve, kako lepo živeti na račun življa.

 4. gajba pravi

  Tile iz zapora pa so tudi pravi kljukci, da se čudijo, da lahko zapornik prežaga rešetke. To se še ni zgodilo, pravijo. Mislim, kakšni nesposobni modeli ali pa po drugi strani – morda pa so celo vedeli za pobeg!

 5. raft pravi

  Klemen pravi Pred 19 ur
  Katičeva se bo seveda izgovorila na Podržaja in karavana bo šla dalje. J*be se njej za varnost v Sloveniji in bližnji okolici, samo da vleče ministrsko plačo in se ima lepo. Kot klena socialistka še kako dobro ve, kako lepo živeti na račun življa
  —————————————————
  Bo razumela, kur ba jednom , kur ba uvijek.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen