Novinarska organizacija in francoski notranji minister ostro obsodila napade rumenih jopičev na novinarje

1

Mednarodna nevladna organizacija Novinarji brez meja je danes pozvala predstavnike francoskega gibanja rumenih jopičev, naj obsodijo napade privržencev gibanja na novinarje. Med sobotnimi protesti so več novinarjev pretepli, obrcali ali jim grozili s posilstvom. Dogajanje je ostro obsodil tudi francoski notranji minister.

V Marseillu je skupina rumenih jopičev v soboto verbalno napadla novinarja televizijske mreže France 3 ter dva fotografa ter jim preprečila opravljanje dela, v mestu Pau na jugovzhodu države so obrcali novinarja, v Toulousu pa so novinarki časnika La Depeche du Midi grozili s posilstvom, dodaja AFP.

V Rouenu je skupina protestnikov obkolila in pretepla varnostnika, ki je spremljal ekipo televizijske mreže LCI, in mu zlomila nos, v Toulonu pa so rumeni jopiči grozili novinarjema AFP, ki sta se bila prisiljena zateči v neko restavracijo.

“Dosegli smo točko preloma (…) Soočamo se z zelo resnimi razmerami, ki bi se lahko še poslabšale,” je po sobotnih protestih, na katerih se je po zadnjih podatkih po državi zbralo več kot 84.000 ljudi, za televizijsko mrežo BFM dejal generalni sekretar Novinarjev brez meja Christophe Deloire.

“Pozivamo govorce gibanja rumenih jopičev, naj odločno obsodijo naraščajoče nasilje nad novinarji med demonstracijami,” je tvitnil. Ob tem se je zahvalil tistim protestnikom, ki so pomagali zaščititi novinarje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Napade je prek Twitterja ostro obsodil tudi francoski notranji minister Christophe Castaner. “V naši demokraciji so mediji svobodni. V naši republiki je pravica do informiranosti neodtujljiva. Napad na novinarje je napad na oboje,” je zapisal. (sta) 

Število komentarjev: 1
  1. gorjanc pravi

    Ker so novinarji v EU zelo priviti,da poročajo politično korektno-provladno,so se verjetno zamerili z prirejenim poročanjem, kar ni ustrezalo resnici
    Od 49 glavnih svetovnih medijev ,je v lasti Židov okoli 30 medijev .
    to je strašna mašinerija, ki ima velikanski vpliv na javno mnenje tudi z ustvarjanjem fake news

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen