Na Osankarici slovesnost ob 76. obletnici padca Pohorskega bataljona

0

Pri Treh žebljih na Osankarici bodo danes s tradicionalno spominsko slovesnostjo obeležili 76 let od zadnjega boja Pohorskega bataljona. Program, s katerim se bodo udeleženci spomnili krvavih dogodkov v drugi svetovni vojni, tudi letos pripravlja šest občin izpod Pohorja. Slavnostni govornik bo tokrat predsednik državnega zbora Dejan Židan.

Prireditve se vsako leto udeleži več kot tisoč pohodnikov, med njimi vselej tudi številni visoki predstavniki države in drugi predstavniki javnega in političnega življenja. Na prireditvi bo tudi predsednik republike Borut Pahor, ki bo položil venec pred spominsko obeležje padlim borkam in borcem Pohorskega bataljona, so sporočili iz predsednikovega urada.

Pohorski bataljon je bil ustanovljen 11. septembra 1942 v Dobrovljah na Pohorju. V začetku je štel 90 borcev, poveljeval pa mu je Rudolf Mede. Bataljon je izvedel številne akcije, 21. decembra 1942 pa se je premaknil proti Osankarici, kjer si je uredil zimski tabor.

Prve dni leta 1943 so nemške sile odkrile partizanski tabor, 8. januarja pa ga je obkolilo okoli 2000 nemških vojakov. V boju je življenje izgubilo 69 borcev bataljona.

Med organizatorji slovesnosti so vsako leto Mestna občina Maribor ter občine Ruše, Zreče, Oplotnica, Slovenske Konjice in Slovenska Bistrica. Letošnji kulturni program so pripravili učenci Osnovne šole Antona Ingoliča iz Spodnje Polskave in oktet Planika.

Ker tudi letos pričakujejo veliko ljudi, bo veljal spremenjen prometni režim. Do Osankarice z izjemo akreditiranih vozil in avtobusov ne bo mogoče z osebnimi avtomobili, dostop iz smeri Kota pa bo mogoč le do kmetije Višič.

Organizirani avtobusi bodo sicer ob 9. uri odpeljali izpred gradu v Slovenski Bistrici. Ostali bodo lahko osebna vozila parkirali na Treh kraljih, od koder se bodo do mesta prireditve odpravili peš. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen