Merklova in Cipras pozvala k bolj učinkovitem izvajanju dogovora o beguncih na ravni EU

0

Nemška kanclerka Angela Merkel in grški premier Aleksis Cipras sta danes po srečanju v Atenah pozvala k bolj učinkovitemu izvajanja dogovora o beguncih na ravni EU. Kanclerka je ob tem obljubila Ciprasu bolj konstruktivno sodelovanje med državama na tem področju, da se bodo lahko izboljšale razmere, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Dogovor med Evropsko unijo in Turčijo glede upravljanja migracij bi morali po besedah Merklove še naprej učinkovito izvajati. Izboljšati pa bi morali tudi razmere v begunskih taboriščih na grških otokih.

Cipras pa je kanclerko na tem področju pozval k tesnejšem sodelovanju med državama, kar mu je Merklova na skupni novinarski konferenci tudi zagotovila.

Voditelja sta ocenila, da so spori zaradi finančne krize med državama zglajeni. “Stereotipi o lenem Grku in strogem Nemcu so mimo,” je dejal Cipras. Dodal je, da se državi bližata novi dobi sodelovanja, ki bo velikega pomena v tem letu.

Merklova je ob tem pohvalila napore grškega ljudstva v težkih časih finančne krize. Izrazila je prepričanje, da bo Grčiji uspelo samostojno zaprositi za posojila na finančnih trgih in da je to zaupanje vidno tudi v številnih nemških podjetjih, ki vlagajo v Grčijo.

Glede spora med Grčijo in Makedonijo o imenu države je kanclerka pozvala grške politike, naj podprejo poleti sklenjen dogovor. “Ne bom pa se vmešala v notranje zadeve države,” je dodala.

Cipras pa je pred prihajajočimi evropskimi volitvami pozval še evropske državljane, naj se uprejo populističnim silam, ki želijo EU vrniti v temne čase.

Nemška kanclerka je danes pričela dvodnevni obisk Grčije, v petek se bo med drugim srečala še z grškim predsednikom Prokopisom Pavlopulosom.

Državo je Merklova sicer nazadnje obiskala leta 2014, še preden je vodenje vlade prevzel Cipras. V Atenah pa ni bila vedno toplo sprejeta, predvsem zaradi strogih varčevalnih ukrepov, ki jih je za rešitev finančne krize v Grčiji zagovarjala Nemčija.

Že tako kot leta 2014 so jo tudi tokrat na ulicah Aten pričakali protestniki, a v manjšem obsegu. Policija je sicer morala uporabiti solzivec, da je razgnala skupino okoli 700 levičarskih protestnikov, ki so skušali doseči vladno četrt. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen