Manafortovi odvetniki nepazljivo razkrili sodelovanje Trumpove kampanje z Rusi; Paul Manafort delil podatke o notranjih anketah

0

Odvetniki nekdanjega šefa predsedniške kampanje Donalda Trumpa so v sodni vlogi nepazljivo razkrili, da je Paul Manafort leta 2016 delil podatke o notranjih anketah z ruskim mešetarjem Konstantinom Kilimnikom, ki dela za oligarha Olega Deripasko. Gre za prvi javni dokaz o sodelovanju Trumpove kampanje z Rusi.

Trump že tri leta trdi, da ni bilo nobenega sodelovanja med njegovo kampanjo in Rusi, kljub ugotovitvi obveščevalcev in posebnega tožilca Roberta Muellerja, da so se Rusi vpletali v volitve 2016, da pomagajo Trumpu.

Manafort je Trumpovo kampanjo vodil zastonj za kratek čas, dokler ga ni kandidat odpustil zaradi povezav z Rusi. Manafort je bil na prvem sodnem procesu spoznan za krivega finančnih zločinov v povezavi s svojim delom za Ruse v Ukrajini, nato je privolil v sodelovanje s preiskovalci in priznal krivdo, preden se je začel drug sodni proces proti njemu zaradi neprijavljenega delovanja kot agent tuje vlade v ZDA.

Tožilci so ugotovili, da jim spet laže in ne sodeluje, njegovi odvetniki pa so v sodni vlogi trdili, da ni lagal namenoma, ampak je bil izčrpan, utrujen, zmeden in depresiven. Ob tem so pozabili izbrisati del besedila, ki priznava, da je Manafort Kilimniku dajal podatke o notranjih anketah. S tem so nehote potrdili sodelovanje Trumpove kampanje z Rusi.

Doslej je bolj ali manj znano, da se je Manafort nekdanjim ruskim delodajalcem pohvalil s svojim položajem na čelu Trumpove kampanje in jim ponujal usluge, da doseže boljši dogovor glede več milijonov dolarjev vrednega dolga Deripaski, ki je tesno povezan s predsednikom Rusije Vladimirjem Putinom. Manafort in Kilimnik sta se nazadnje srečala januarja 2017 v Madridu.

Edino kar še ni znano, je to, ali je Trump imel prste vmes pri kolaboraciji z Rusi, ali pa je bil le srečni dobitnik pomoči s širjenjem laži po internetu in vdiranjem v demokratske računalnike.

Ameriško tožilstvo je v torek prav tako vložilo obtožnico proti ruski pravnici Nataliji Veselnicki, s katero so se junija 2016 v Trumpovi stolpnici sestali Manafort, Trumpov zet Jared Kushner in Trumpov sin Donald Trump mlajši v pričakovanju negativnih informacij o demokratski predsedniški kandidatki Hillary Clinton.

Obtožnica proti Veselnicki na prvi pogled ni povezana z volitvami 2016, ampak zadeva pranje denarja v povezavi z ruskim podjetjem Prevezon Holdings, ki naj bi neupravičeno dobilo okrog 230 milijonov dolarjev davčnih vračil. Poneverbe je prvi odkril pokojni odvetnik Sergej Magnicki, ki je umrl leta 2009 v ruskem zaporu.

Ameriški kongres je po njem imenoval zakon o sankcijah proti kršiteljem človekovih pravic v Rusiji in drugje po svetu. Američani trdijo, da je Magnicki umrl zaradi mučenja in zanikanja zdravstvene pomoči v ruskem zaporu.

Prekinitev financiranja agencij ameriške zvezne vlade, ki jo je uvedel predsednik Donald Trump, ker mu demokrati ne dajo 5,6 milijard dolarjev za zid na meji z Mehiko, je začasno ustavila tudi nove sankcije po zakonu Magnicki, saj so ljudje, ki se s tem ukvarjajo, na prisilnem dopustu.

State Department in ministrstvo za finance, ki zaradi Trumpovega zidu ne dobivata proračunskih sredstev, vsako leto decembra osvežita seznam oseb za sankcije po zakonu Magnicki. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen