Lisec: Šarec je kršil ustavo zaradi ideologije

5

S tem, ko ustavna odločba glede financiranja javnih programov v zasebnih osnovnih šolah še ni uresničena, je Marjan Šarec kršil ustavni red, kot predsednik vlade bi namreč moral poskrbeti za njeno uresničitev, je v uvodu v obravnavo predloga ustavne obtožbe v DZ povedal Tomaž Lisec (SDS). Šarcu je očital, da ustavo krši zaradi ideologije.

V uvodni dopolnilni obrazložitvi predloga ustavne obtožbe, ki so ga v DZ vložile SDS in SNS, je Lisec spomnil, da je med programskimi izhodišči koalicijske pogodbe navedeno, da bo delovanje koalicije in vlade temeljilo na doslednem spoštovanju načel pravne države s poudarkom na enakosti pred zakonom. Kljub temu pa se je vlada novembra lani v svojem mnenju k predlogu spremembe zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, ki ga je za uresničitev odločbe ustavnega sodišča v DZ vložila SDS, odločila, da predlogu nasprotuje. Mnenju so nato sledili vladni poslanci in spremembo zakona za seji DZ zavrnili.

Slednje pa je po mnenju predlagateljev odgovornost Šarca. Ker ta kot predsednik vlade, pristojen za njeno vodenje in usmerjanje dela vlade, ni poskrbel za uresničitev štiri leta stare odločbe ustavnega sodišča, je po mnenju Lisca kršil ustavni red. “Ustava je nad zakoni, je nad vami in nad nami. In če mi ne spoštujemo zakonov, kako lahko potem pričakujemo od državljanov in državljank, da jih bodo spoštovali,” je dejal.

Po prepričanju predlagateljev je Šarec tudi opustil dolžno ravnanje, saj bi moral ministrom v okviru svojih pristojnosti naložiti zagotavljanje spoštovanja ustave in odločb ustavnega sodišča. Namesto tega pa še naprej vztraja pri neenakosti pred zakonom in dopušča diskriminacijo otrok, ki se šolajo v javnoveljavnih programih zasebnih osnovnih šol, pravi Lisec. Omenjeni programi so namreč zaradi neuresničitve odločbe ustavnega sodišča še naprej financirani nižje kot javnoveljavni programi v javnih šolah, kar bi moral zakonodajalec glede na ustavno odločbo popraviti.

Lisec je ob tem opozoril, da so odločbe ustavnega sodišča za zakonodajalca zavezujoče, pri tem pa navedel tudi mnenje nekdanje predsednice ustavnega sodišča Jadranke Sovdat. Ta je po njegovih besedah med drugim dejala, da se v pravni državi vprašanje, ali bo zakonodajalec ustavno odločbo izvršil v roku, ne bi smelo postavljati, saj gre za ustavno obveznost in odgovornost, rok za odzivnost pa da je vedno dovolj dolg.

Ustave in obveznosti, ki mu jih ta nalaga, Šarec sicer po prepričanju Lisca in predlagateljev ne spoštuje zaradi ideologije “njega samega in ideologije njegovih koalicijskih partnerjev”. Ob tem je spomnil, da je vlada zelo pohitela, ko je bilo treba uresničiti ustavno odločbo glede omejitve odškodnin za izbrisane. “Pri zakonu, ki je predsedniku vlade po volji, se rešitve predlagajo hitro, na drugi strani se pri zakonu, s katerim se predsednik vlade očitno ne strinja, ne naredi nič,” je dejal Lisec.

Zaradi vsega navedenega v SDS in SNS predlagajo sklep, s katerim bi DZ ustavnemu sodišču predlagal, naj ugotovi, da je Šarec kršil ustavo, ter odloči, da mu posledično preneha funkcija predsednika vlade. (sta)

Št. komentarjev: 5
 1. raft pravi

  Še Bocvana nas prehiteva v boju proti korupciji
  ——————
  Kakšen delež imamo pri tem SLOVENCI?

 2. bruh pravi

  enoumnje, čredništvo in leglizirana državna mafija so temelji, da kučanovi smrdeči udbaški pra sci in svi nje ostanejo nemoteno totalitarno na oblasti in pridno molzejo EUdavkoplčaevalski denar v lastne žepe…ajd…to je to, vse ostalo je sprenevedanje…..slovenski levičar ni nikoli bil ne strpen ne demokratičen in nikoli ne bo……ajd..zato bo vedno divje sovražil moteče drugorazredne drugače misleče……ki jih je desetletja in desetletja v TOTALITARNI komunstični jugi klal, moril, posiljeval zapiral,preganjal in podil….ajd…to je to, vsi vemo, da je tako…..da pa sta kučan in mafijanković še vedno na prostosti pa pove vse kako deluje slovenistansko post-komunistično sodišče…ajd.

 3. Narim pravi

  Kaj je Šarec z včerajšnim govorom raztural SDS ko bugarsko skupštino bi rekli naši ta spodnji.
  Dober je tale Serpentinšek.

 4. bruh pravi

  narimček pač kot čisto vsak naš levičarski komunajzersko nostalgični smrdeči nestrpni pra sec bo pač vedno pridno oblizoval takega ali drugaćnega smrdečega mafijskega rdečega pra sca na oblasti…pa čeprav ogabnega smrdečega nestrpnega pajaca….tako so jih vzgojili tako so….ajd…

 5. bruh pravi

  in seveda pljuval po vseh motečih drugorazrednih drugače mislečih…kajti enoumnje, čredništvo in mafijska/volilna/ideološka discipliniranost so edine njihove kao vrednote…ajd..jugobalkanski smrdeči rdeči komunjazerski pra sci in svi nje….ajd…nič posebno novega..ajd..

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen