Legendarni svetovni boksarski prvak George Foreman praznuje 70 let

0

Ameriški boksar George Foreman z vzdevkom “Big George” bo v četrtek dopolnil 70 let. Nesmrten v športnih analih je postal leta 1974, ko je v Kinšasi izgubil legendarni dvoboj, poimenovan Rumble in the Jungle, z rojakom Mohamedom Alijem. A njegova kariera je polna presežkov, predvsem pa daljša od praktično vseh njegovih tekmecev, piše nemška tiskovna agencija. Foreman je v svoji bogati karieri bil svetovni boksarski prvak kar po 6 boksarskih asociacijah: WBA, WBC, IBF, WBU, IBA in NABF.

Ali, znan kot izreden tehnik, in Foreman (76 zmag, 5 porazov), ki so ga številni zaradi divjega napadanja označili kar za pretepača, sta v Kinšasi (nekdanji Zair, sedaj Vzhodni Kongo) prikazala enega najboljših dvobojev težke kategorije doslej, po osmih rundah pa se je veselil Ali, ki je tudi zaradi tega dvoboja upravičeno nosil naziv The Greatest. To je bil tudi edini poraz, ki ga je Foreman doživel z nokavtom. Leta 1991 je sicer po točkah izgubil tudi proti še enemu svetovnemu boksarskemu prvaku v težki kategoriji Evander Holyfieldu.

Nazadnje je Foreman, prijel se ga je vzdevek Big George, stal v ringu pri 49 letih, še sedem let kasneje se je dogovarjal za nov dvoboj, a je odločno vmes posegla njegova žena in dvoboj prepovedala.

Uspešno kariero je 192 cm visoki boksar iz Teksasa začel graditi z zlatom na olimpijskih igrah 1968 v Ciudad de Mexicu. Kasneje je po verzijah WBA, WBF, WBC in IBF trikrat osvojil naslov svetovnega prvaka in naslove v številnih dvobojih ubranil. Nazadnje mu je to uspelo aprila 1997 pri 48 letih, prvi šampionski pas za najboljšega na svetu pa je osvojil pri rosnih 24 letih – leta 1973.

Po končani športni poti se je Foreman posvetil poslom. Uspešno je začel prodajati ekstravagantne ražnje, kasneje podjetje prodal, nato pa med drugim prodajal posebno obutev za diabetike, in vitaminske napitke, s katerimi je prav tako ustvarjal denar.

V zasebnem življenju je znan kot ljubitelj nemških ovčarjev in po neuradnih podatkih naj bi jih imel kar 16. Že večkrat pa je bil tudi gost različnih razstav in prvenstev s temi psi, kjer vedno z zanimanjem opazuje reševanje nalog kot je sledenje, poslušnost in obrambne naloge štirinožnikov.

Ljubezen do psov se je proti njemu obrnila le na že omenjenem dvoboju v Demokratični republiki Kongo. Tja je namreč pripotoval s psom, a prav ovčarji so bili tudi nekakšen sinonim za nekdanje belgijske kolonizatorje dežele, zato ta poteza v Zairu in Kongu ni bila dobro sprejeta.

Publika se je enotno postavila na stran Alija. A Foreman ni izgubil le zaradi publike. Strokovnjaki so si enotni, da je imel napačno taktiko. V vročini in visoki vlagi je preveč napadal ter se tako preveč iztrošil in Ali je izkoristil ponujeno ter bil prvi, ki ga je na veliki tekmi premagal.

Poraz je bil tudi osnova za življenjsko preobrazbo Foremana, ki dve leti ni več stopil v ring, vmes pa je postal celo pridigar v eni od apostolskih cerkva v Houstonu. Iz mračnega pretepača se je spremenil v človeka, ki se je močno zavzel za mlade iz socialno šibkejših okolij.

Tudi z Alijem sta se spoprijateljila in v ljudeh je Foreman poudarjal le pozitivne stvari. Ob Alijevi smrti je za časnik Die Welt povedal: “Bil je neomajno predan zaščiti človekovih pravic in neutruden borec za svobodo. V življenju je bil za svoja prepričanja pripravljen na vsako žrtev. Njegovega poguma sam nisem nikoli imel.” (sta/ured)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen