Katičeva priznala to, na kar SDS opozarja že dalj časa: V slovenskih zaporih kronično primanjkuje pravosodnih policistov!

4

Ministrica za pravosodje Andreja Katič je za TV Slovenija danes komentirala nedavni pobeg iz koprskega zapora. Kot je ocenila, so bili pristojni očitno “zazibani v občutek, da iz zapora ni mogoče uiti”, temu pa se je potem prilagodilo delo na vseh ravneh. Primer je pokazal, da so dodatne kvote pravosodnih policistov zares potrebne, je dejala.

PREBERITE ŠE TOPobegla koprska zapornika osumljena umora v Sarajevu! Poslanec Kaloh ministrici Katičevi že postavil poslansko vprašanje glede kadrovske podhranjenosti pravosodnih policistov v slovenskih zaporih.

Katičeva v pogovoru zatrdila, da so zapori varni, a da je treba preveriti, ali vsi mehanizmi delujejo tako, kot morajo. “Tukaj mislim na nadzorne kamere in vse ostalo, kot tudi na pravosodne policiste in vodstvo zapora,” je dejala. Preveriti je treba, ali vsi opravljajo svoje delo tako, kot morajo, da do takega primera ne bi več prišlo. Hkrati pa je poudarila, da se taki pobegi dogajajo tudi marsikje v drugih zaporih in drugih državah. Kljub vsemu so slovenski zapori v primerjavi z drugimi državami po njenih besedah v vrhu, kar se tiče varnosti.

Na vprašanje o povečanju števila pravosodnih policistov je Katičeva odgovorila pritrdilno. “Žal je ta zadnji primer ponovno pokazal, da imamo prav in da so dodatne kvote zares potrebne. Tudi na intervencijo predsednika vlade imamo že v torek sestanek z ministrom za finance in ministrom za javno upravo na to temo,” je dejala. Dodala pa je tudi, da je bil njen prvi korak ob prihodu na ministrstvu sestanek s sindikatom. Tako so se že dogovorili o standardih in normativih, ki so bili pripravljeni v preteklosti.

Katičeva objektivno odgovornost pripisuje direktorju koprskega zapora Dušanu Valentinčiču, vendar pa opozarja, da je treba premisliti tudi o odgovornosti drugih, če bi se ta praksa pojavila tudi v drugih zaporih.

Odločitev o morebitni kazni za pravosodne policiste, ki naj bi na delovnem mestu domnevno zaspali, Katičeva prepušča generalnemu direktorju URSIKS. “Verjamem, da bo glede na težo, ki bo ugotovljena, in glede na to, kar je ugotovila komisija, izrečena tudi primerna kazen,” je dodala.

Katičeva je komentirala tudi vprašanje ustreznosti zakonodaje na področju pregona spolnega nasilja, ki se ponovno postalo aktualno ob aktualni sodbi višjega sodišča v Kopru v zvezi z obravnavo konkretnega primera spolnega nasilja. Poudarila je, da se je pokazalo, da bo treba k spremembi zakonodaje pristopiti v najkrajšem možnem času. (sta/ured)

Št. komentarjev: 4
 1. Gato pravi

  Tale Katičeva je nesposobna do fundamenta: najprej je opustošila obrambno ministrstvo, sedaj bo isto storila na pravosodju. Tipična politična nastavljenka.

  1. Dado pravi

   Seveda, ravno je začela ministrovati in je že “kriva” in je že “priznala”. Bedastoče na kvadrat, to lahko spametujejo samo mediji SDS…..

 2. Narim pravi

  A viš.
  Kar SDS na vod čuti že dolga leta, Katičevi šele zdej pride.
  NikoliNiPrepoznoPress

 3. raft pravi

  Dado pravi Pred 2 dneva
  Seveda, ravno je začela ministrovati in je že “kriva” in je že “priznala”. Bedastoče na kvadrat, to lahko spametujejo samo mediji SDS…..
  ————————
  Ta ministrica, od ljudstva neizvoljene vlade, hodi skupaj z velenjskim uvoznikom šiptarjev v Beograd. Po kaj hodita skupaj v Beograd? Na čevepčiče?

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen