Italija bo izkrcala migrante, če jih bosta sprejeli Nemčija ali Nizozemska

0

Italijanski notranji minister Matteo Salvini je danes sporočil, da se lahko 47 migrantov z ladje nemške nevladne organizacije Sea-Watch izkrca v Italiji, če jih bodo takoj prepeljali v Nemčijo ali Nizozemsko, poročajo tuje tiskovne agencije.

“Izkrcanje migrantov? Samo če bodo odšli na Nizozemsko, pod katere zastavo pluje ladja Sea-Watcha, ali v Nemčijo, iz katere prihaja nevladna organizacija,” je na Twitterju zapisal Salvini. “Italija jih je sprejela in zanje zapravila že preveč,” je dodal.

Nizozemska je v minulih dneh že večkrat zavrnila zahtevo Italije, naj sprejme migrante z ladje, ki jih je ta rešila pred desetimi dnevi pred libijsko obalo. Vendar pa ji italijanske oblasti ne dovolijo vplutja v pristanišče na Siciliji.

Kapitan ladje, reševalna ekipa in tudi migranti so sicer že v petek na Evropsko sodišče za človekove pravice vložili tožbo proti Italiji, v kateri zahtevajo dovoljenje za izkrcanje, so danes potrdili na sodišču v Strasbourgu. To tožbo sodišče obravnava prednostno.

“Ne moremo več sprejemati tega, da evropske države kršijo pomorsko pravo in da je reševanje na morju odvisno od pogajanj v EU,” je v ponedeljek povedal tiskovni predstavnik nevladne organizacije Ruben Neugebauer. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen