Ilka Štuhec na smuku v Garmisch-Partenkirchenu peta

0

Slovenska alpska smučarka Ilka Štuhec je zadnji smuk pred svetovnim prvenstvom v švedskem Aareju končala na petem mestu, s čimer je izenačila najboljši dosežek na progi Kandahar. Garmisch-Partenkirchen je ustoličil še drugo avstrijsko zmagovalko v dveh dneh. Po Nicole Schmidhofer, ki je dobila superveleslalom, je smuk osvojila Stephanie Venier.

Venierjeva (1:37,46) je prišla do svoje premierne zmage v svetovnem pokalu. Povratnica po poškodbi Italijanka Sofia Goggia (+0,25) je po drugem mestu na superveleslalomu, drugo mesto zasedla tudi na smuku. Za veselje domačih navijačev je s tretjim mestom poskrbela nemška predstavnica Kira Weidle (+0,54).

Četrta je bila Švicarka Corinne Suter (+0,81). Edina slovenska predstavnica na smukih in superveleslalomih je bila od Suterjeve počasnejša le štiri stotinke sekunde. Mariborčanko je od osemnajstih stopničk, desetih smukaških, ločilo majhnih 31 stotink.

Štuhčeva je prišla v Garmisch s popotnico treh smukaških uvrstitev na oder za zmagovalke. A tega niza na Bavarskem ni nadaljevala. Si je pa vseeno po dveh slabših superveleslalomskih nastopih, odstopu in 22. mestu, prismučala novo vrhunsko uvrstitev, že dvanajsto uvrstitev v prvo peterico na smukih za svetovni pokal. Izenačila je svoj najboljši dosežek v Garmisch-Partenkirchnu, peto mesto na smuku v sezoni 2014/15.

“Kar mali obliž na včeraj in na treninge, ko se nisem najbolje znašla, čeprav sem vedela, da imam še ogromne rezerve v opremi. So deli, ki bi jih lahko odpeljala še boljše, še hitreje, splošno gledano pa sem zadovoljna,” je za Radio Slovenija po smuku dejala Štuhčeva. Upa, da bo dobro smukaško formo prenesla tudi v Aare, kjer bo kot “bran-Ilka” napadala drugi zaporedni naslov svetovne prvakinje v kraljevski disciplini.

Na progo šestega ženskega smuka za svetovni pokal se je pognala kot deveta na startu. Hitra je bila zlasti v zgornjem delu, v spodnjem pa izgubila boj za stopničke. Pred nastopom Štuhčeve je vodila Goggia, ki je odlično odpeljala obe tekmi po povratku v karavano.

Slovenka je startala pogumno. V zgornjem delu pred prvim vmesnim časom je bila njena hitrost več kot 130 kilometrov na uro, časomerilec pa je pokazal, da je sedem stotink hitrejša od Italijanke.

V nadaljevanju ni popustila in ves čas držala stik z najhitrejšimi tremi (+0,30, +0,19, 0,27, +0,35), v finalnem delu pa še nekaj izgubila ter ob prihodu v cilj zaostala za takrat tremi najhitrejšimi, od Goggie je bila počasnejša natanko šest desetink sekunde za takrat četrto mesto.

Do nove in zadnje menjave vodstva je prišlo pri številki 11. Venierjeva je bila hitrejša v srednjem in spodnjem delu ter ob prihodu v cilj za 25 stotink sekunde prehitela Goggio. Menjava vodstva je pomenila, da je Štuhčeva izgubila eno mesto in da bo šesti smuk sezone končala na petem mestu. Njen skupni zaostanek za Venierjevo je bil 85 stotink sekunde.

Smuki so v tej zimi povsem v domeni tekmovalk iz severne sosede Slovenije. Avstrijka Nicole Schmidhofer je dobila uvodni smukaški preizkušnji sezone v Lake Louisu. Njena rojakinja Ramona Siebenhofer je bila nepremagljiva na obeh smukaških preizkušnjah v Cortini d’Ampezzo. Avstrijski je bil tudi Garmisch.

Edino v Val Gardeni ni bilo na vrhu Avstrijk. Na obeh tekmah na progi Saslong, smuku in superveleslalomu, je slavila najboljša slovenska smukačica Ilka Štuhec, ki je bila na stopničkah tudi na obeh smukih v Cortini d’Ampezzo, z drugim in tretjim mestom za popoln smukaški komplet.

Osemindvajsetletnica ostaja tretja najboljša v smukaškem seštevku sezone ter je zmanjšala zaostanek za vodilno Schmidhoferjevo in drugo Siebenhoferjevo, ki sta se danes uvrstila za Štuhčevo. Najboljša slovenska smukačica ima v boju za mali smukaški globus 343 točk, devet točk manj od Siebenhoferjeva, 21 točk manj od Schmidhoferjeve.

Zaradi sneženja je bil v soboto najprej superveleslalom, smuk pa je potekal ob jasnem vremenu. Tekmovale so smučale precej hitreje kot na treningih. A proga ni bila v najboljšem stanju. Po nekaj odstopih, padcih in prekinitvah zaradi vzdrževalnih del na progi so tekmo po 42 tekmovalkah zaradi varnosti prekinili, deset tekmovalk na startu je tako ostalo brez nastopa.

Pred odhodom na Švedsko imajo alpske smučarke le en postanek, in sicer na Zlati lisici na Mariborskem Pohorju v petek in soboto z veleslalomom in slalomom. Na veleslalomu bo nastopila tudi Štuhčeva. Slovenska orožja na domačem prizorišču svetovnega pokala pa bodo še Ana Bucik, Meta Hrovat in Maruša Ferk.

Čeprav je izpustila Garmisch, na vrhu seštevka zime ostaja Američanka Mikaela Shiffrin, ki je lani, ko je bil pohorski pokal v Kranjski Gori, dobila slalom in veleslalom, s tem pa tudi zlato in diamantno lisico. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen