DZ se bo z odstopom Prešička seznanil že danes

0

Državni zbor se bo že danes v okviru obravnave mandatno-volilnih zadev seznanil z obvestilom premierja Marjana Šarca o odstopu ministra za kulturo Dejana Prešička ter obvestilom, da bo funkcijo ministra za kulturo začasno opravljal minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo. Slednji je to potrdil že v ponedeljek.

Premier Šarec je v ponedeljek sporočil, da je sprejel ponujen odstop ministra Prešička s funkcije ministra za kulturo. Minister iz vrst SD je odstop ponudil v nedeljo zvečer. Nanj so leteli očitki glede zlorabe položaja, ker je službeni avto uporabljal v zasebne namene, kar je tudi priznal, in šikaniranja podrejenih, kar zanika.

Šarec je izrazil željo, da s Prešičkom odideta tudi državna sekretarja na tem ministrstvu. Ob tem je spomnil na nekatere dosežke ministra oziroma stvari, ki jih je minister premaknil, a ocenil, da so odnosi na ministrstvu skrhani do te mere, da si ne zna predstavljati, kako bi lahko dosedanja zasedba delala naprej.

SD je v ponedeljek pojasnila, da že začenjajo s postopki iskanja novega ministra. Začasno bo ta resor vodil Pikalo, prav tako iz njihove kvote. Slednji upa, da bo posle vodil čim krajši čas oz. da bodo čim prej imeli ministra s polnimi pooblastili, je povedal v današnji izjavi novinarjem ob robu seje DZ. Na vprašanje, ali se bo sestal in pogovoril z zaposlenimi na ministrstvu, je odgovoril, da se bodo z uslužbenci poskušali pogovoriti, a nima polnega mandata za to, da bi se pogovarjal o prihodnosti ministrstva. “Resnih odločitev, strategij, se v času vodenja tekočih poslov ne sprejema,” je dejal.

Po ocenah Pikala SD niti nima tako zelo velike zadrege pri iskanju novega ministra, vprašanje pa je, katero načelo naj pri kandidatu prevlada. Ali naj bo bolj politik, bolj strokovnjak ali idealna mešanica enega ali drugega, je pojasnil Pikalo in dodal, da je “bazen relativno širok”. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen