Del pravosodnih policistov zahteva odstop Podržaja ter sestanek s Šarcem in Katičevo

2

Pravosodni policisti, predstavniki Sindikata državnih organov Slovenije, direktorja Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij Jožeta Podržaja pozivajo k odstopu. Poleg tega zahtevajo sestanek s premierjem Marjanom Šarcem in pravosodno ministrico Andrejo Katič, sicer bodo nadaljevali s stavkovnimi aktivnostmi.

Predstavniki pravosodnih policistov so na današnji seji konference sindikata Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij direktorja uprave pozvali k odstopu. Kot je na novinarski konferenci dejal predsednik Sindikata državnih organov Slovenije Frančišek Verk, je Podržaj direktorjem zavodov z odredbo naročil, naj svojim javnim uslužbencem zapovejo, da poročajo vodstvu uprave o vsakem stiku, ki bi ga imeli z Verkom.

Takšna odredba po Verkovih besedah preprečuje normalno sindikalno delo ter je nezakonita in na meji kaznivega dejanja. Kot je dejal, je skozi svoje sindikalno delo doživel že “veliko pokvarjenih zadev”, ne pa tega, da bi nekdo, ki je odgovoren za poslovanje zaporskega sistema in zakonitost dela, izdal takšno odredbo. “Že zaradi tega mora Podržaj nemudoma oditi,” je poudaril. Hkrati v sindikatu zahtevajo tudi odhod vseh Podržaju podrejenih vodij sektorjev in oddelkov.

Poleg tega so na današnji seji konference predstavniki sindikata v zavodih za prestajanje zaporne kazni sprejeli sklep, s katerim zahtevajo sestanek s predsednikom vlade Šarcem in pravosodno ministrico Katičevo. Če sestanka ne bo do 8. februarja, bodo nadaljevali stavkovne aktivnosti, je napovedal vodja sindikata v mariborskem zaporu Kamil Fras.

Po njegovih besedah bodo zahtevali kolektivno pogodbo za delavce v zaporih, kadrovski načrt, ki mora biti usklajen s sprejetimi standardi in normativi, ter odpravo sistemskih anomalij. Iz sprejetih standardov in normativov je namreč razvidno, da v slovenskih zaporih manjka 138 pravosodnih policistov in 29 strokovnih delavcev.

Na kadrovsko podhranjenost so opozorili tudi predstavniki sindikata iz drugih zavodov za prestajanje kazni. Po besedah vodje sindikata v zaporu na Dobu Leona Lobeta so nedavni dogodki v Kopru in na Dobu dokazali, da je v našem zaporskem sistemu nekaj narobe. Na Dobu bi trenutno potrebovali vsaj 50 pravosodnih policistov, da bi lahko opravili vsaj tista dela, za katera so zadolženi, je poudaril. Kadrovski primanjkljaj se po njegovih besedah kaže tudi v strokovnih službah.

“Želimo in zahtevamo, da se posodobi varnostni sistem in da se poskrbi za vse zaposlene,” je poudaril Lobe. Opozoril je tudi na pomanjkljivo usposabljanje pravosodnih policistov.

Kadrovske težave imajo tudi v koprskem in ljubljanskem zavodu. Po besedah Roberta Malikoviča iz koprskega zapora ne drži, da Podržaj ni bil seznanjen s kadrovsko stisko v tem zavodu. Kot je dejal, so vodstvo zapora in upravo večkrat opozarjali, a posluha ni bilo. Enako trdi Robert Vesel iz ljubljanskega zapora, saj so sami na težave opozorili že junija lani. Od tedaj odgovorni niso naredili nič, je poudaril in dodal: “Če bi kaj naredili, mogoče do dogodkov v Kopru in na Dobu ne bi prišlo.”

O teh dogodkih – pobegu dveh pripornikov iz koprskega zapora in napadu na pravosodnega policista na Dobu – je spregovoril tudi Verk. Pri iskanju krivcev za te dogodke se namreč s prstom kaže na pravosodne policiste, medtem ko nihče ne išče krivde “v slabem vodenju zdesetkanih pravosodnih policistov in drugih strokovnih delavcev v slovenskih zaporih”. Tako so tudi ocene dela pravosodnih policistov, ki jih izrečejo obsojenci oziroma pobegli pripornik, vredne več kot ocene sindikata in varnostnih strokovnjakov, je prepričan.

Nenavadno se mu zdi, da se “bežečega kriminalca, ki se nam posmehuje iz Italije”, jemlje kot relevantnega sogovornika, da se čim bolj umaže ime pravosodnih policistov. Zdi se mu nedopustno, da se enostransko upošteva tako mnenje, namesto da bi raziskali vzroke. Pri napadu na pravosodnega policista pa je šlo po Verkovem mnenju za napačno varnostno oceno morilca policista. (sta)

Št. komentarjev: 2
 1. Fonaza pravi

  Bo Golobič porihtal nove kadre kot vedno! Je že bil na liniji z murgelskim palčkom, ki mu je dal seznam.

 2. haapy yack pravi

  hoj
  Novi kadri? Edin da stari kadri zamenjajo stare maske.
  pozorištevkučipres
  boditevcvetju

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen