Danski rokometaši pokorili še Norvežane in postali aktualni svetovni prvaki

0

Danska moška rokometna reprezentanca je po današnji zmagi nad Norveško z 31:22 (18:1) v Herningu osvojila zlato kolajno na svetovnem prvenstvu v Nemčiji in na Danskem. Francija je bila na tekmi za bronasto odličje boljša od Nemčije s 26:25 (9:13). Slovenija ni nastopila na letošnjem zaključnem turnirju.

* Dvorana Jyske Bank Boxen, gledalcev 15.003, sodnika: Gubica in Milošević (oba Hrvaška).
* Danska: N. Landin, Green, M. Landin 3, Mortensen, Markussen, Lauge 4, Zachariassen 3, Svan 4, Linberg, Mollgaard, Mads Mensah 4, Toft, M. Hansen 7 (2), Olsen 5, Oris 1, Hald.
* Norveška: Christiansen, Bergerud, Sagosen 3 (1), Myrhol 1, Jakobsen, Overby 1, Jondal 9 (1), Bjornsen 2, Gullerud, Johannessen 3, O’Sullivan, Tangen, Reinkind 1, Blonz, Rod 2, Hansen.
* Sedemmetrovke: Danska 3 (2), Norveška 4 (2).
* Izključitve: Danska 6, Norveška 6 minut.
* Rdeči karton: /.

Danski rokometaši so dopolnili svojo kolekcijo odličij na velikih tekmovanjih. Po zlati olimpijski kolajni iz Ria de Janeira 2016 ter evropskih prvenstvih na Norveškem 2008 in v Srbiji 2012 so prvo odličje najbolj žlahtnega leska osvojili še na svetovnem prvenstvu, ki so ga letos priredili skupaj z Nemci. Danci so pred tem trikrat ostali praznih rok na finalnih obračunih na Švedskem 1967 in 2011 ter v Španiji 2013.

Njihova končna zmaga na letošnjem mundialu je čista kot solza, v skupinskem delu so zanesljivo pometli s tekmeci iz Norveške, Tunizije, Čila, Avstrije in Savdske Arabije, v drugem delu tekmovanja brez posebnih težav premagali Madžare, Egipčane in Švede, v polfinalu osramotili Francoze, v velikem finalu pa Norvežanom odčitali pravo lekcijo in zanesljivo slavili z devetimi goli razlike.

Danska se je na seznamu svetovnih prvakov pridružila Hrvaški ter štirim nekdanjim državam – Zahodni Nemčiji, Jugoslaviji, Sovjetski zvezi in Češkoslovaški, po dvakrat so doslej zmagali Nemčija, Rusija in Španija, po štirikrat Švedska in Romunija, na prvem mestu pa je Francija s šestimi končnimi zmagoslavji.

Naslednje svetovno prvenstvo bo na sporedu čez dve leti v Egiptu, na njem pa bo prvič v zgodovini nastopilo 32 namesto dosedanjih 24 reprezentanc. Poleg Egipta (gostitelj) in Francije (posebno povabilo) si je danes nastop priigrala tudi Danska, prav tako nastop na poletnih olimpijskih igrah v Tokiu 2020. Nastop na enem od treh kvalifikacijskih turnirjev za OI v Tokiu, ki bodo na sporedu bodo med 16. in 19. aprilom 2020, so si na letošnjem mundialu izborili Norveška, Francija, Nemčija, Švedska, Hrvaška in Španija.

Finalni obračun v dvorana Jyske Bank Boxen je minil v znamenju izbrancev danskega selektorja Nikolaja Jacobsena, ki so postopoma lomili odpor Norvežanov. Predvsem udarno so zaigrali v drugi polovici prvega polčasa, ko so povsem zasenčili Norvežane in si dvakrat priigrali sedem golov prednosti (17:10 in 18:11).

Mikkel Hansen, Niklas Landin, Rasmus Lauge, Morten Toft Olsen in drugi danski rokometni junaki v drugem polčasu niso popustili niti za ped, Norvežanom, ki so se drugič zaporedoma prebili v veliki finale, niso ponudili prav nobenih možnosti za preobrat. Vseskozi so imeli absolutni nadzor nad finalnimi tekmeci in zasluženo osvojili naslov svetovnih prvakov.

V danski izbrani vrsti sta bila najbolj učinkovita Mikkel Hansen s sedmimi in Morten Toft Olsen s petimi goli, v norveški pa Magnus Jondal z devetimi in Sander Sagosen s tremi zadetki. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen