Borze v ZDA zahvaljujoč uspešnim poslovnim rezultatom rastejo

0

Na ameriških borzah je v začetku današnjega trgovanja opaziti rahlo rast tečajev. Vlagatelje so opogumili podatki o uspešnem poslovanju, ki jih v teh dneh objavljajo ameriška podjetja. Spodbudne novice še posebej za tehnološko panogo prihajajo iz Appla, katerega številke o poslovanju v lanskem zadnjem četrtletju niso tako slabe, kot so se bali.

Industrijski indeks Dow Jones se je v prvih 30 minutah trgovanja zvišal za 0,98 odstotka. Tehnološki indeks Nasdaq je trenutno na 0,89 odstotka višji ravni kot v torek, indeks 500 največjih ameriških podjetij S&P 500 pa beleži 0,54-odstotno rast.

Četrtletno poslovno poročilo, ki ga je Apple objavil v torek po zaprtju borze, kaže, da je proizvajalec iphonov prvič v svoji zgodovini kakšno zadnje četrtletje koledarskega leta končal z zmanjšanjem dobička in prihodkov. Kljub temu se njegove delnice v začetku današnjega trgovanja zvišujejo, doslej so pridobile 4,10 odstotka.

Številna poslovna poročila podjetij si morajo sicer pozornost vlagateljev deliti z drugimi dogodki. Danes se začenjajo nova trgovinska pogajanja med Kitajsko in ZDA za pomiritev spora glede carin, tokrat na višji ravni. Ob 20. uri po srednjeevropskem času pa bo ameriška centralna banka objavila svoje sklepe z dvodnevnega zasedanja. Zvišanja obrestnih mer ni pričakovati.

Objavljenih je bilo tudi že nekaj statističnih poročil. Po podatkih zasebne agencije ADP se je število novo odprtih delovnih mest v ameriškem zasebnem sektorju januarja nepričakovano močno povečalo, vlagatelji tako s še večjim optimizmom čakajo na petek, ko bo uradne podatke objavila vlada. So pa tik pred zdajci odpovedali za danes napovedano objavo podatka o gospodarski rasti v zadnjem lanskem četrtletju.

Tečaji delnic na pomembnejših borzah v Evropi se danes gibljejo neenotno. V Frankfurtu se je indeks DAX doslej znižal za 0,24 odstotka. Nasprotno se je v Londonu indeks FTSE okrepil že za 1,45 odstotka, v Parizu pa indeks CAC 40 za 0,74 odstotka. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen