Azijske borze končale teden v pozitivnem vzdušju

0

Tečaji delnic na borzah v Aziji so se zadnji dan trgovalnega tedna zvišali. Za optimizem so poskrbela spodbudna poslovna poročila, ki jih v teh dneh v ZDA objavljajo tehnološka podjetja, pravijo analitiki. Vlagateljev niso zmotili niti slabši rezultati proizvajalca čipov Intel.

Na vodilni azijski borzi v Tokiu se je indeks Nikkei, ki ga izračunavajo na osnovi vrednosti 225 najpomembnejših delnic, zvišal za 0,97 odstotka in teden končal pri vrednosti 20.773,56 točke.

Da je bila letna stopnja inflacije na Japonskem v januarju z 1,1 odstotka višja od pričakovanj, so vlagatelji sprejeli kot rahlo pozitiven signal. Poleg tega se je tečaj jena znižal in je bilo treba za dolar ob zaprtju borz odšteti 109,74 jena oz. 0,17 jena več kot zjutraj. To je dodatno spodbudilo rast tečajev japonskih delnic.

Na kitajskih borzah se je v Hongkongu indeks Hang Seng doslej zvišal za 1,38 odstotka, v Šanghaju pa indeks Shanghai Composite beleži 0,36-odstotno rast.

Tako kot že prej v Evropi in ZDA so vlagatelji po vsej regiji povpraševali po delnicah podjetij visoke tehnologije. V Južni Koreji, kjer se je indeks Kospi zvišal za 1,52 odstotka, so se delnice družb Samsung in SK Hynix podražile za 3,9 oz. 5,8 odstotka.

Tečaj delnic družbe Tencent, ki ima veliko utež v indeksu borze v Hongkongu, se je zvišal za tri odstotke, potem ko je Peking prvič po dolgem času spet prižgal zeleno luč za Tencentove video igrice.

Na Tajvanu so se delnice danes v povprečju podražile za 0,94 odstotka, v Avstraliji pa za 0,68 odstotka.

Za azijskimi borzami je sicer precej zadržan teden, oči vlagateljev pa se bodo v naslednjih dneh usmerile v Washington, kjer bodo potekali trgovinski pogovori med Kitajsko in ZDA. Kot so v četrtek sporočili s kitajskega ministrstva za trgovino, se bo podpredsednik vlade Liu He 30. in 31. januarja mudil v ZDA. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen