V Turčiji zaradi kritiziranja Erdogana v prepoved televizijskih oddaj

0

Turški medijski regulator RTUK je zaradi kritiziranja predsednika Recepa Tayyipa Erdogana začasno prepovedal dve televizijski oddaji, danes poroča turški časnik Hürriyet. Do vlade kritična televizija Halk petkrat ne bo smela predvajati ene izmed svojih pogovornih oddaj, novice na televiziji Fox pa bodo morale molčati tri dni.

Obe televiziji sta si pridelali tudi denarno kazen, po poročanju Hürriyeta izhaja iz sredine odločitve RTUK.

Voditelj oddaje na televiziji Fox Fatih Portakal je 10. decembra kritiziral pritisk na opozicijo v Turčiji, dejal pa je tudi, da si ljudje v Turčiji ne upajo protestirati niti zaradi dviga cen zemeljskega plina. Ime voditelja v turščini pomeni pomaranča in Erdogan ga je hitro kritiziral, da sedaj že pomaranče in limone pozivajo ljudi na ulice. Ob tem mu je zagrozil, naj se zaveda svojih pristojnosti ali pa ga bo narod kaznoval.

Na televiziji Halk pa sta dva znana turška komika 21. decembra kritizirala pomanjkanje demokracije v Turčiji. Oba sedaj preiskujejo zaradi žalitve Erdogana, v ponedeljek so jima začasno tudi prepovedali potovanje iz države.

V Turčiji so od poskusa vojaškega udara leta 2016 zaprli več novinarjev, več deset različnih medijev pa je moralo zapreti svoja vrata. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen