V SDS pozdravljajo ustanovitev preiskovalne komisije o financiranju političnih strank iz tujine; koliko € so v preteklosti iz tujih virov prejele SD, Desus, Zares, LDS, LMŠ, SMC, SAB in Levica?

1

Pri SDS pričakujejo, da bodo s preiskovalno komisijo med drugim ugotovili tudi, kakšen delež provizij od preko državne NLB oprane milijarde € za iranske teroriste so prejele takratne vladne stranke SD, Desus, Zares in LDS, ki so pranje denarja omogočile ter nato učinkovito preprečile vsako preiskavo največjega finančnega škandala v zgodovini Slovenije.

“V Slovenski demokratski stranki pozdravljamo ustanovitev preiskovalne komisije, ki bi se ukvarjala s financiranjem političnih strank iz tujine. Tako bomo lahko ugotovili:

1. kakšen delež provizij od preko državne NLB oprane milijarde €  za iranske teroriste so prejele takratne vladne stranke SD, Desus, Zares in LDS, ki so pranje denarja omogočile ter nato učinkovito preprečile vsako preiskavo največjega finančnega škandala v zgodovini Slovenije.

 

2. kakšen delež provizij od preko državne NLB oprane milijarde €  za iranske teroriste so prejeli posamezniki in posameznice na vodilnih položajih v LMŠ, saj je preiskovalna komisija v prejšnjem mandatu odkrila, da so njihovi najožji sorodniki neposredno sodelovali pri tem kriminalnem početju.

3. kolikokrat in v kakšni vsoti je Branko Roglić, častni konzul Slovenije na Hrvaškem, sicer pa eden najbogatejših Hrvatov, v predvolilni kampanji finančno podprl stranko SMC, čeprav je to z zakonom prepovedano. In ob tem bo mogoče tudi ugotavljati odgovornost nosilca javne funkcije Mira Cerarja, takrat predsednika vlade, danes zunanjega ministra, v povezavi z njegovo neodločno in jalovo oziroma prodano politiko do Hrvaške glede vitalnih interesov Republike Slovenije.

4. v kolikšni meri je tuji kapital, zastopan v družbi Pro Plus in njenih derivatih, udeležen v stalni promociji in volilnih kampanjah strank LMŠ, SMC, SD, Desus, SAB in Levice.

V SDS pa pričakujemo, da se bo predsednik te preiskovalke, nadomestni poslanec in trenutno član SMC Jani (Janko) Möderndorfer v primeru razprave okrog financiranja SMC iz Hrvaške izločil iz odločanja. To mu v primeru preiskovalne komisije o pranju denarja v NLB v prejšnjem mandatu ni uspelo, saj  najeti in nikoli vrnjeni kredit košarkarskega kluba Olimpija, kjer je bil Möderndorfer podpisnik kot direktor KK Olimpije, sploh ni uvrstil na dnevni red preiskovalne komisije.”

Za vložitev zahteve za ustanovitev preiskovalne komisije o politični odgovornosti pri financiranju političnih strank iz tujine so se v koalicijskih poslanskih skupinah odločili v torek. Takrat sicer več o vsebini še niso želeli pojasnjevati, temveč bodo zahtevo predstavili na novinarski konferenci danes ob 13. uri. Pričakovati pa je, da bodo člani koalicije preiskavo usmerili predvsem v SDS. Nekateri mediji so pred letošnjimi državnozborskimi volitvami poročali, da so mediji povezani s SDS, v dveh letih pred tem prejeli nekaj več kot 2,2 milijona evrov.

Vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović je sicer v torek že pojasnil, da so v koaliciji enotni pri tem, da bo komisijo vodil Möderndorfer.

Število komentarjev: 1
  1. hej no pravi

    Pa kaj bo ta bebo preiskoval. Naj najprej pojasni v katerem žepu je končal kredit za KK Olimpija!

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen