V Mednarodnem muzeju keramike v Faenzi prihodnje leto tudi Picassova dela

0

V Mednarodnem muzeju keramike v Faenzi v bližini Ravenne bodo v prihodnjem letu odprli obsežno razstavo del španskega umetnika Pabla Picassa. Na ogled bo 60 eksponatov, ki jih bo posodil Picassov muzej v Parizu. Predstavili pa bodo tudi dela španskega umetnika Miquela Barcela, piše italijanska tiskovna agencija Ansa.

Barcelovo razstavo bodo odprli konec maja. Gre za edinstveni projekt, zasnovan posebej za muzej v Faenzi. Dela španskega umetnika bodo na razstavi na ogled ob delih iz stalne zbirke muzeja, pri slednjih bo poudarek na lokalni produkciji.

Picassovo razstavo bodo odprli novembra. Postavitev z naslovom Picasso – izziv v keramiki je del projekta Picasso Mediterranee, v sklopu katerega je bilo v zadnjih dveh letih organiziranih več kot 40 dogodkov po Evropi, sodelovalo je 100 institucij.

Picassova dela so sicer vključena tudi v stalno zbirko muzeja v Faenzi, še piše Ansa.

Španski slikar, grafik in kipar Picasso (1881-1973) velja za enega najpomembnejših umetnikov 20. stoletja. Skupaj z Georgesom Braqueom je bil začetnik kubizma in njegov glavni predstavnik. Rodil se je v Malagi, študiral pa v Barceloni in Madridu. Od leta 1904 je živel in delal v Parizu. Umrl je v Mouginsu. V svojem izjemno plodovitem ustvarjalnem življenju je prešel več faz. Keramiki se je intenzivneje posvetil v svojem zadnjem obdobju.

Miquel Barcelo se je rodil leta 1957 na Majorki. Mednarodno se je uveljavil leta 1982 na kasselski documenti. Sodi med ključne ustvarjalce v sodobni španski umetnosti, nanj je pomembno vplivala tudi afriška umetnost. Trenutno živi med Parizom in Majorko. Njegova dela so med drugim vključena v zbirke Guggenheimovega muzeja v Bilbau, Muzeja moderne umetnosti v New Yorku in Nacionalnega muzeja Reina Sofia v Madridu. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen