V Mariboru novi župan postal podjetnik Saša Arsenovič, Kangler poražen še na drugih zaporednih županskih volitvah

12

Županski stolček v Mariboru se po polovici preštetih glasov skoraj zagotovo obeta podjetniku Saši Arsenoviču. Po 50,92% preštetih glasov ima Arsenovič 58,80% podporo, Franc Kangler pa 41,20%. Kangler je tudi tokrat moral priznati premoč prvouvrščenemu kandidatu po prvem krogu, kakor se mu je zgodilo pred štirimi leti, ko ga je premagal zdaj že bivši mariborski župan Andrej Fištravec.

“Energija narašča, upanje na boljše čase tudi, pa tudi odgovornost na mojem hrbtu,” je še v izjavi za medije dodal Arsenovič.

Tudi v prvem krogu volitev pred dvema tednoma je boljši izid dosegel Arsenovič. Po podatkih volilne komisije je takrat zbral 38, Kangler pa 31 odstotkov glasov med skupno 18 kandidati za župana Maribora. Zadnja javnomnenjska raziskava časnika Večer, objavljena pred nekaj dnevi, pa je pokazala za 1,6 odstotne točke boljši rezultat Kanglerju.

Tekmeca bosta ostala tudi po volitvah, saj sta bila oba izvoljena v mestni svet. Arsenovičeva neodvisna lista ima s SMC 14 svetnikov, Kanglerjeva NLS pa s SDS 13 svetnikov v 45-članskem mestnem svetu. Medtem ko se večina drugih članov nove sestave mestnega sveta nagiba k Arsenoviču, bo imel Kangler premoč na ravni mestnih četrti in krajevnih skupnosti, saj ima v tamkajšnjih svetih daleč največ svojih predstavnikov.

Dosedanji mariborski župan Andrej Fištravec je pristal na tretjem mestu in se tako po šestih letih poslavlja z vrha občine. Izvoljen ni bil niti v mestni svet. Njegova Lista župana Andreja Fištravca bo imela le še tri mestne svetnike, medtem ko jih je na volitvah pred štirimi leti dobila 17.

Arsenovič po precej gladki zmagi v drugem krogu: Zahvala Mariborčanom, ki verjamejo v boljši jutri

Po 99,98% preštetih glasov je Arsenovič dobil 57,90% podporo, Kangler pa 42,10%.

Podjetnik Saša Arsenovič (SMC), ki je v današnjem drugem krogu volitev za župana Mestne občine Maribor zbral 58 odstotkov glasov in tako premagal nekdanjega župana Franca Kanglerja (NLS), se je v prvi izjavi po razglasitvi delnih neuradnih rezultatov zahvalil Mariborčanom, ki so z glasovi zanj dokazali, da “verjamejo v boljši jutri”.

“Kot športnik sem seveda pričakoval zmago, drugače se ne bi podal v to tekmo. Bilo je zelo naporno, pestro, a zanimivo,” je dejal. “Zahvaljujem se tudi ekipi, ki je pripomogla k temu, da smo se pokazali v najboljši luči in bo delala tudi naprej z menoj. Zahvaljujem se tudi družini in protikandidatom za relativno pošten boj,” je dodal.

Zaveda se, da ga največje delo šele čaka. “Moje prioritete so vedno ljudje, saj le ljudje lahko delajo dobre projekte,” je povedal.

Njegova prva naloga bo pogovor z vsemi zaposlenimi na občini in v občinskih podjetjih. “Dragi bodoči sodelavci, upam, da se zavedate, da bom jaz samo dober poslovodja, vi pa boste skrbeli za to, da bo Mariborčanom že kmalu bolje.”

“Verjamem, da bomo znali skupaj najti pot navzgor za Maribor,” je še dejal, potem ko je v nabito polnem volilnem štabu na Gosposki ulici 3 zadonela pesem We are the champions zasedbe Queen.

Nekdanji igralec tenisa, po izobrazbi pravnik, je bil najprej dejaven v tujini, v zadnjih letih pa je kot lastnik in direktor Galerije Gosposka postavil v središču Maribora vrsto gostinsko-namestitvenih objektov, kot so Restavracija Rožmarin, Gostilna in Hotel Maribor.

V politiki doslej ni bil dejaven in tudi v tokratno volilno kampanjo se je vključil šele v zadnjem trenutku, a s tem močno premešal karte predvsem aktualnemu županu Andreju Fištravcu, ki se je po prvem krogu volitev moral umakniti iz bitke za župansko mesto.

Čeprav je 52-letni Arsenovič zbral dovolj podpisov občanov, je na volitvah nastopil kot kandidat SMC.

Na volitvah je nastopil tudi s svojo (neodvisno) listo kandidatov za mestni svet, ki bo v novem sestavu zasedla največ sedežev. Poleg 11 glasov liste Arsenovič za Maribor ima v 45-članskem mestnem svetu še podporo treh mestnih svetnikov SMC in še nekaterih drugih strank.

Pred drugim krogom volitev so namreč njegovo Arsenovičevo kandidaturo podprli še Lista kolesarjev in pešcev, DeSUS, SD, Lista Melite Petelin, Lista mladih. Povezujemo in Stranka mladih – Zeleni Evrope, ki imajo v mestnem svetu skupaj devet sedežev. Arsenovič ima tako s 23 glasovi zagotovljeno tudi večino v mestnem svetu.

Novoizvoljeni župan Maribora prevzema posle nekaj dni pred božičem

Novoizvoljeni župan Mestne občine Maribor Saša Arsenovič bo uradno prevzel posle 21. decembra, dan po ustanovni seji nove sestave mestnega sveta. Aktualni župan Andrej Fištravec mu je danes na daljavo čestital in poudaril, da mu prepušča občino “v dobri kondiciji”.

Kot so za STA danes pojasnili na občini, bo ustanovna seja mestnega sveta 20. decembra. Prvo sejo vodi najstarejši član občinskega sveta oziroma član, ki ga na predlog najstarejšega člana določi občinski svet.

“Primopredaja med trenutnim in novim županom je predvidena en dan po seji mestnega sveta, in sicer 21. decembra,” so dodali.

Podjetnik Arsenovič je kot županski kandidat SMC v nedeljo v drugem krogu volitev zbral 57,9 odstotka glasov in tako premagal nekdanjega župana Franca Kanglerja, ki so ga poleg njegove NLS podpirale še SDS, SLS in SNS.

Aktualni župan Fištravec je v prvem krogu volitev izpadel iz tekme. Čeprav je med volilno kampanjo najbolj vneto napadal prav Arsenoviča, mu je danes v zapisu na družbenem omrežju Facebook čestital ob izvolitvi. “Želim vam, da veliko zaupanje občanov vzamete zelo resno in odgovorno. Pred vami je veliko dela. Veliko projektov, ki smo jih skupaj z ekipo pripravili v mojem mandatu in bolj ali manj le še čakajo na prijavo na razpise za evropska sredstva,” je izpostavil.

“Mestno občino Maribor vam prepuščam v dobri kondiciji, očiščeno velikih bremen iz preteklosti in v obdobju, ko bo prihodkovna stran proračunov višja, kot je bila do zdaj,” je še dodal.

Novoizvoljenega župana po konstituiranju mestnega sveta in njegovih delovnih teles po besedah Fištravca čaka priprava občinskega proračuna za prihodnje leto. “Prej kot bo sprejet, bolje bo za Maribor. Seveda pa je še pomembneje, da bo primerno uravnotežen in vsebinsko usklajen tako dobro, da bo sprejet na mestnem svetu. Zagotavljam vam, da bo naša lista v mestnem svetu konstruktivno sodelovala pri sprejemanju proračuna, kakor tudi pri sprejemanju vseh drugih aktov, pomembnih za prihodnost našega mesta,” je še zapisal aktualni župan. Ta je vodenje občine prevzel pred šestimi leti po protestih in odstopu Kanglerja z županskega položaja.

V mestni svet je bilo na letošnjih volitvah izvoljenih kar deset od skupno 18 županskih kandidatov iz prvega kroga, med njimi tudi kandidat NSi Zdravko Luketič, ki je mandat mestnega svetnika že tretjič zapored pridobil s preferenčnimi glasovi. Fištravec ni imel takšne sreče in se zdaj najverjetneje poslavlja od mariborske politike.

Lista župana Andreja Fištravca bo imela v novi sestavi 45-članskega mestnega sveta tri sedeže, medtem ko jih je na volitvah pred štirimi leti zasedla 17. Največ mestnih svetnikov bo v prihodnjih štirih letih imela novoustanovljena lista Arsenovič za Maribor, saj je zasedla 11 sedežev. Enega manj bo imela Lista Franca Kanglerja – NLS, njuni glavni podpornici SMC in SDS pa vsaka po tri sedeže.

Št. komentarjev: 12
 1. mičo pravi

  Kangler je prepotenten bedak, to so so mu Mariborčani sedaj povedali še drugič. Upam, da tudi zadnjič! Naj gre v duplek svoje bale basat in tam tudi ostane.

 2. Bogo pravi

  Gotof je – dokončno!

 3. Dada pravi

  Arsenovič je v zadnjih 2 tednih naredil ogromen politični napredek in je zasluženo zmagal. Kanglerju se je iz Lune videlo, da hoče na vse kriplje zmagati in je delovalo preveč na silo. Da ob tem ne govorimo o njegovi prepotentnosti in “vsevednosti”. Vesela za Maribor!

 4. pubec pravi

  Franca “ma vas rad”.

 5. Renato pravi

  Vedno sem se spraševal, kako se političnim luzerjem, da nenehno biti politični luzer? #kangla

 6. bruh pravi

  urbani predeli so pač demografsko vedno bolj jugobalkanski in torej vedno bolj smrdeče svi njsko mafijsko rdeči ….nič novega….ajd… drugje po urbani EUropi imajo nestrpne negroide, musliće in eastiće , ovde mafijske smrdeče rdeče jugiće….nič novega….vse zelo jasno, predvidljivo in dolgoročno nevarno…. posebno nevarna je njihova hinavska nestrpnost do domorodnih drugaće mislečih…..ajd……

 7. bale basat pravi

  Hvala bogu za takšen razplet… Maribor si zasluži urbanega župana, ne pa tega primitivca iz dupleka!

  1. bruh pravi

   kot , da bi vedel kako razmišlja partijsko uvožen smrdeči nestrpni in mafijski rdeči pra

 8. Ana pravi

  Kangler je passe… po štajersko dokončno je GOTOF 🙂

 9. ingo pravi

  Bravo Mariborčani in Mariborčanke! Še je upanje za Maribor, brez okrogloglavega, sicer pa v glavi flatlinerja Kanglerja.

 10. raft pravi

  Ingo pravi Pred 15 ur
  Bravo Mariborčani in Mariborčanke! Še je upanje za Maribor, brez okrogloglavega, sicer pa v glavi flatlinerja Kanglerja.
  ——————–
  Karl Marx je za srbsko nacijo dejal, da so rasne smeti.

 11. bruh pravi

  kot , da bi vedel kako razmišlja partijsko uvožen smrdeči nestrpni in mafijski rdeči pra

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen