V DR Kongu zaradi ebole in nasilja preložili volitve na več območjih

0

V Demokratični republiki Kongo so na več območjih preložili volitve, ki so predvidene za to nedeljo. Na nekaterih območjih je razlog izbruh virusa ebola, na drugih pa nasilje, poročajo tuje tiskovne agencije. Volitve so sicer preložili za teden dni, saj bi se morale odviti že minulo nedeljo, z njimi pa pravzaprav “zamujajo” že dve leti.

Kot je danes sporočila državna volilna komisija, so morali zaradi ebole preložiti volitve na območju krajev Beni in Butembo v pokrajini Severni Kivu na vzhodu države. Na območju kraja Yumbi v pokrajini Mai-Ndombe na zahodu pa zaradi “terorističnih groženj”. Volitve na teh območjih bodo predvidoma izvedli čez tri mesece, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Volitve so bile sprva določene za 23. december a so jih nato preložili na 30. december. Že tako ali tako pa jih je predsednik Joseph Kabila, ki v državi vlada zadnjih 18 let, odložil za dve leti, kar je povzročilo množične proteste.

Opozicija že opozarja, da se pripravljajo volilne prevare in da volitve ne bodo ne svobodne ne poštene. Eden od opozicijskih voditeljev, Felix Tshisekedi je prejšnji teden posvaril, da če bodo volitve preložili v prihodnje leto, bodo šli s privrženci na ulice.

Tshisekedi je sicer eden glavnih kandidatov za naslednika Kabile. Ob njem je eden glavnih kandidatov še prav tako opozicijski Martin Fayulu, za favorita pa velja kandidat vladajoče stranke Emmanuel Ramazani Shadary, ki ga je za naslednika izbral tudi Kabila.

Tudi Fayulu je že opozoril, da bi pojav ebole lahko izkoristili kot izgovor za novo preložitev volitev. Mesto Beni, kjer so zdaj volitve preložili za tri mesece, namreč velja za trdnjavo opozicije Kabili.

Ministrstvo za zdravstvo je tudi več mesecev zatrjevalo, da je ebola pod nadzorom in da bi ljudje na tem območju lahko oddali svoje glasove na volitvah in da te zaradi izbruha virusa ne bi smele biti prizadete, še navaja dpa. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen