V Banjaluki znova protesti: iz pravice za ubitega Davida raste pravi protivladni val

0

V glavnem mestu Republike srbske, Banjaluki so se danes znova zbrali protestniki, ki zahtevajo “pravičnost za ubitega Davida”, a protesti že preraščajo v protivladne. Policija je sicer demonstracije na glavnem mestnem trgu prepovedala, zato so se demonstranti zbrali na protestnem pohodu skozi mesto, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Protestni pohod je potekal po ulicah, na katerih se je zadnjič gibal 21-letni David Dragičević, preden je v noči na 18. marec izginil, nato pa so nekaj dni kasneje našli njegovo truplo. Njegov oče Davor meni, da so za njegovo smrt odgovorne oblasti Republike srbske, in že več mesecev protestira v središču mesta.

Medtem je nabral že precej podpornikov in njegovi protesti so prerasli v protivladne. Ko so občinski redarji v torek s pomočjo policije z glavnega trga v Banjaluki odstranili improviziran spomenik Davidu Dragičeviću, njegovega očeta Davorja in mater Suzano Radanović pa celo prijeli, je prišlo do spopadov s policijo, v katerih je bilo ranjenih več ljudi.

Davorja Dragičevića so potem danes izpustili, proti večeru pa so se protestniki z njim na čelu znova zbrali. Tokrat je udeležence protesta pozval predvsem k miru in k izogibanju konfrontacije s policijo. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen