UKC Ljubljana po odstopu Gregoriča (NIOSB) s cinično izjavo: Za otroke s srčnimi boleznimi pri nas dobro poskrbljeno

0

Program zdravljenja otrok z boleznimi srca po navedbah Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana tam poteka uspešno. “Za otroke, ki se zdravijo pri nas, je dobro poskrbljeno. Odstopi in neutemeljene navedbe ne vplivajo na delo v kliničnem centru,” so sporočili za STA. Medtem pa v SMC pa obžalujejo, da NIOSB nima podpore države in UKC.

V ponedeljek je v medijih namreč zaokrožila novica, da je po več mesecih negotovih razmer glede delovanja Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni (NIOSB) Igor Gregorič odstopil z mesta predsednika sveta, v. d. direktorja Brane Dobnikar pa že ima pripravljeno odstopno izjavo. Po Dobnikarjevi oceni so razlog za to tudi izjave ministra za zdravje Sama Fakina, v katerih je dal nedvoumno vedeti, da bo imel ljubljanski klinični center v primeru otroške kardiologije in kardiokirurgije možnost popravnega izpita.

Kot član sveta inštituta je odstopil tudi Andrej Robida, ki je danes opozoril na nekatere nepravilnosti, ki so jih poleti opazili pri obravnavi otrok v programu otroške srčne kirurgije ljubljanskega kliničnega centra.

V SMC, iz kvote katere je bila nekdanja ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc, pa so spomnili, da je bil NIOSB ustanovljen po tem, “ko se ne stroka ne vodstva kliničnega centra in pediatrične klinike dolga leta niso mogli dogovoriti, kako bi presegli dolgotrajne težave na pediatrični kardiologiji”. V ospredju načrta o nacionalnem inštitutu je bila skrb za zdravje težko bolnih otrok. Po njihovi oceni namreč ni nobenega razloga, da bi otroke morali voziti na operacije v tujino ali da bi zaradi neurejenih razmer izgubljali življenja.

Hvaležni so Gregoriču, ki je sprejel vabilo in bil pripravljen svoje znanje in ugled zastaviti za vzpostavitev strokovnega jedra za zdravljenje otroških srčnih bolezni v Sloveniji. Tak projekt pa po navedbah SMC potrebuje pogum in odločno podporo ustanovitelja, to je države, pa tudi podporo ustanov, s katerimi bi tesno sodeloval, to je prvenstveno ljubljanski klinični center.

“Žal nam je, da očitno nima več ne enega ne drugega in da na drugi strani tudi ni jasnega načrta o tem, kako povrniti otroško kardiologijo v stanje, ki si ga bolni otroci zaslužijo in bo odražalo vrhunsko znanje, ki ga slovenska medicina premore,” so še zapisali v sporočilu za javnost.

Od ministra pričakujejo, da bo javnosti pojasnil, kako vidi prihodnost otroške srčne kirurgije. Fakin je že napovedal, da bo svojo odločitev o usodi otroške srčne kirurgije sporočil okoli 15. decembra. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen