Trumpovi republikanci ogorčeni zaradi umika iz Sirije

0

Ameriški predsednik Donald Trump je v sredo razglasil zmago v vojni proti Islamski državi v Siriji in ukazal umik ameriških sil iz te države. Presenetljiva odločitev je State Department ujela na levi nogi, kakor tudi Pentagon, kongresni republikanci pa so ogorčeni. Trump je po kritikah tvitnil, da so si tega želeli padli ameriški vojaki v nebesih.

Trumpovo odločitev je šel zagovarjat v senat podpredsednik Mike Pence, ki si je želel, da mu tega ne bi bilo treba, saj je bil izpostavljen ostrim kritikam, med drugim zaradi tega, ker ZDA puščajo na cedilu svoje kurdske zaveznike, in trditve, da je skrajne skupina Islamska država poražena. Trumpa je od daleč zagovarjal le senator iz Kentuckyja Rand Paul, ki že leta zagovarja popoln umik ZDA iz vsega sveta.

Najostrejši je bil Trumpov novi prijatelj in soigralec golfa Lindsey Graham iz Južne Karoline, ki je izrazil osebno užaljenost, ker je o umiku izvedel najprej iz medijev in Twitterja, potem pa le od Pencea in ne od Trumpa.

“Vlada bo za to odločitev morala odgovarjati. Če bi si kaj takšnega privoščil Barack Obama, bi se nam zmešalo, ker je to tako slaba ideja. Trump je vrhovni poveljnik, ampak bo zaradi tega odgovarjal. Zahtevam zaslišanja o tem in to takoj,” je dejal Graham.

Skupaj z ostalimi so podpredsedniku zagotavljali, da ne kritizirajo njega osebno, ampak pošiljajo jasno sporočilo Trumpu. “Tako kot številne druge stvari v tej vladi zadeve naenkrat oživijo, preden to ljudje pričakujejo. Zato je to malce presenetljivo,” pa je bil prizanesljivo kritičen John Cornyn iz Teksasa.

Pentagon na novinarska vprašanja o umiku ni imel odgovora in je usmerjal vprašanja v Belo hišo. Neuradno se je od tam izvedelo, da bo imel glavno vlogo pri tempu umika Pentagon. Komentatorji menijo, da gre za darilo Rusiji, ki ima velik vpliv v Siriji s podporo režimu predsednika Bašarja al Asada in celo Iranu, proti kateremu ZDA uvajajo nove sankcije.

Največjo izdajo pa umik predstavlja za kurdske borce Sirskih demokratičnih sil, ki so porazile Islamsko državo. Turčija ima kurdske borce v Siriji za teroriste in ameriški umik jih izpostavlja nevarnosti napada Ankare.

Po vseh kritikah in ogorčenju se je Trump vrnil na Twitter. Objavil je video posnetek samega sebe in pogledal v nebo ter dejal, da so tam padli ameriški vojaki, ki gledajo dol in podpirajo njegovo odločitev. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen